Některé české hudební festivaly zdraží. Interpreti si účtují stále více peněz

Jen během léta se po celém Česku konají desítky hudebních festivalů. Některé akce pracují s rozpočtem v řádu desítek milionů korun, jiné naopak zanikají. Chybí totiž sponzoři. Pořadatelé si stěžují i na narůstající cenu interpretů, zejména těch zahraničních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rock for People - atmosféra

Rock for People - atmosféra | Foto: Pavel Eichler

Udržet se v zelených číslech není podle organizátorů jednoduché. Kvůli tomu v minulosti skončil třeba festival v Panenském Týnci.

Na některých festivalech si proto letos návštěvníci připlatí. Například čtyřdenní akce Colours of Ostrava vyjde zhruba na 2500 korun.

„Hlavním důvodem je neustálý růst cen zahraničních kapel. Neprodávají se tolik CD, desky a hudba samotná, tím pádem má koncertní byznys pro kapely větší význam. Samozřejmě zvyšujeme šíři programu, takže to se v tom odráží,“ dodává mluvčí ostravského festivalu Jiří Sedlák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé české hudební festivaly zdraží. Interpreti si účtují stále více peněz

I díky partnerům a sponzorům vzrostl rozpočet akce na 80 milionů korun. Se zhruba poloviční sumou hospodaří královéhradecký festival Rock for People. Za tři dny plné koncertů návštěvníci zaplatí 1650 korun. Podobné ceny vstupenek má třeba i Hip Hop Kemp v Hradci Králové.

Ne všechny akce ale hospodaří z příjmu ze vstupenek, například festival United Islands of Prague. Produkce pracuje s rozpočtem přes 25 milionů korun, vstupné je přitom zdarma. Podle šéfa festivalu Davida Gaydečky se peníze shání například z různých grantů.

„To je třeba prostor na reklamu, který získáme od mediálních partnerů. Zbylý rozpočet 15 milionů korun musíme zajišťovat z různých příspěvků. 15 procent nám garantuje skrz grant hlavní město Praha, nebo z různých grantů i ze zahraničí – od zahraničních ambasád až po komerční partnery,“ přibližuje.

Částky, které organizátoři zaplatí za hudební skupiny, se různí. Většina produkčních festivalů ani kapel sumy nezveřejňuje. Všichni se ale shodují na tom, že ceny rok od roku rostou.

„Čeští interpreti samozřejmě zdražují také. Je to tendence každého roku. Ty standardní ,populárnější‘ kapely vychází zhruba od deseti tisíc, ale můžeme se dostat až k milionu,“ potvrzuje produkční festivalu Votvírák Martina Jablanovská. Zahraniční zpěváci nebo skupiny si účtují i mnohonásobně víc.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme