Němeček chce část daně z tabáku pro zdravotnictví, MF nesouhlasí

Část daně z tabáku by mohla jít do rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Návrh České lékařské komory (ČLK), který by resortu mohl ročně přinést pět miliard korun navíc, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zařadí do krizového plánu, který mu uložil do konce května vypracovat premiér. Němeček to řekl to po jednání s prezidentem ČLK Milanem Kubkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření. Ilustrační foto.

Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

ČLK se snaží opakovaně upozorňovat na problémy českého zdravotnictví včetně toho, že je v něm prý málo peněz. Zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol je součástí plánu komory, jak by se dala situace zlepšit.

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka je přenesení části kuřácké daně do zdravotnictví logická.

„Pro představu, u nás se vykouří miliarda krabiček cigaret ročně. Kdyby byla zdravotní daň pět korun na jednu krabičku, získáme pět miliard korun. To je více, než kolik vynášely ty tak dlouho diskutované regulační poplatky,“ řek Kubek.

„Souhlasíme s tím a myslíme si, že má hlubokou logiku, aby část daně za tabákové výrobky mířila do zdravotnictví, protože z logiky věci právě zdravotnictví nese velkou část nákladů, které tento zlozvyk vyvolává,“ řekl k tomu ministr Němeček.

Výhrady k plánu má však ministerstvo financí. „Rozmělňování rozpočtového určení daní na další účely je krok nesprávným směrem, také kvůli legislativně-technické složitosti a někdy i obtížně předvídatelným důsledkům,“ podotkl mluvčí resortu Michal Žurovec.

ČRo, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme