Venezuelská opozice i vládní socialisté vtahují do hry o budoucnost země armádu

Venezuelský opoziční lídr Henrique Capriles vyzval armádu, aby se rozhodla, zda bude věrná vládě. Prezident Nicolás Maduro vyhlásil v zemi stav nouze kvůli ekonomické krizi - armádě dal široké pravomoci a zakázal demonstrace. Opozice ale odmítá odvolat dnešní protestní pochod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský opoziční lídr Henrique Capriles

Venezuelský opoziční lídr Henrique Capriles | Zdroj: Reuters

„Jestli chce prezident Maduro zavést do praxe svůj dekret, bude si muset připravit tanky a letadla," řekl opoziční lídr Henrique Capriles, který před třemi lety jen těsně prohrál volby proti Madurovi.

Loni ale už získala opozice většinu v parlamentu. Pak sehnala podpisy pro vyvolání referenda, které by ho mohlo sesadit. Vládní socialisté ho teď nechtějí dovolit.

Nicolás Maduro navíc včera prohlásil, že parlament ve Venezuele ztratil svůj smysl a brzy zanikne. Nespecifikoval ale, jak to přesně myslí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme