Tomáš Halík: Kdo se bojí uprchlíků, není rasista a xenofob

18. květen 2016

Sluníčkáři a Pražská kavárna versus xenofobové a rasisti. Na téhle polarizaci Čechů se podle Halíka velkou měrou podílejí politici, s prezidentem v čele. Proč Češi vlastně odmítají uprchlíky?

Co dělat, pokud se muslimské migrace bojíte? Zároveň se ale nechcete připojit k různým nacionalistům? Podle teologa se máme strachu postavit. „Všechny, kteří mají obavy, bychom ale hlavně neměli zahánět do kouta a ani v nich vidět jen xenofoby a rasisty,“ říká Tomáš Halík.

Přestaňme si nadávat

Na druhou stranu ti, kteří se proti strachu staví, jsou hned označeni za „vítače, Sluníčkáře nebo Pražskou kavárnu“. Halík tohle označení odmítá: „Nikdo si rozhodně nemyslí, že tady můžeme přijmout úplně všechny, kteří projeví zájem. Jen se obávám generalizace, ke které se musíme stavět racionálně.“

Bohužel tady podle Halíka není nikdo, kdo by se proti převažujícím předsudkům statečně postavil. „Vidíme ale lidi, počínaje hlavou státu, kteří tyto mýty, nálady a předsudky ještě šíří. A ty, kteří cítí odpovědnost mluvit kriticky, jen znevažují. Je třeba, aby si lidé přestali vzájemně nadávat.“

Proč se bojíme migrantů?

„Když říkají, že cizinci naruší naši národní a kulturní identitu, došlo mi, že nám chybí jasná vize, kdo jsme a kam jdeme. Jestli jsme opravdu součástí západní Evropy nebo podléháme panslovanským mýtům. I tady je vidět, že musíme hlouběji prodebatovat naši národní a kulturní identitu.“

Dalším zdrojem může být vyčerpaný sociální kapitál: (ne)důvěra ve stát, autority, politiku a různé instituce. Podle Halíka nám chybí i „zdravý imunitní systém“, který by překazil zhoubné bujení extremismu. Taky postrádáme „hlubinnou víru“, což není víra v náboženské instituce, ale odlišná dimenze víry.

03621433_0.jpeg

„Je to vlastně pradůvěra, podle které když něco dělám dobře, má to smysl. I když mi to nepřinese nějaký prospěch. Komunismem potlačená náboženskost zničila i tuto dimenzi. A to nejen u nás, ale i v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku,“ dodává Tomáš Halík.

Pokud se chcete dozvědět víc o nacionalismu, který je podle něj jen náhradní náboženství, poslechněte si záznam v Archivu pořadů.

autoři: lup , Tomáš Halík , zis
Spustit audio