Sokolí hnízdo na komíně děčínské teplárny bude sledovat webkamera

18. květen 2016

Lezci dnes (18.5.) dávají webovou kameru do sokolího hnízda na komíně teplárny v Děčíně. Na přenos z ní se od čtvrtka budete moci podívat na webu Českého rozhlasu Sever.

Lezci původně dostali informaci, že sokolí hnízdo je na druhém patře komína, zhruba ve výšce 75 metrů. Tam je ale hnízdo prázdné ‒ dravci totiž zahnízdili až ve třetím patře, zhruba ve 120 metrech. S tím se ale nepočítalo, a tak se instalace kamery o něco opozdila. Bylo totiž potřeba jet pro další kabely na napájení webkamery.

Proč si sokoli vybrali k hnízdění právě teplárenský komín?

Sokoli rádi hnízdí ve výškách nad 50 metrů. Proto jim lidé připravili na komíně umělá hnízda ‒ podobně jako třeba na komíně v Trmicích nebo v areálu Unipetrolu v Litvínově.

Lezci dávají webovou kameru do sokolího hnízda na komíně teplárny v Děčíně

Sokoli na komíně zahnízdili v březnu, teď už by možná mohli mít mláďata. Ornitologové a ochranáři chtějí vědět, jak se ptákům daří a jak život v sokolím hnízdě probíhá, proto se rozhodli do něj umístit webkameru.

Vidět, jak se sokolům v Děčíně daří, budete mít od 19. května možnost i vy – jak na webu Českého rozhlasu Sever, tak na webových stránkách společnosti Termo Děčín, nebo NP České Švýcarsko.

autor: hau
Spustit audio