Zvířata nejsou klauni, protestuje se v Brně proti cirkusům. Hromadný zákaz? Joo říká ne

18. květen 2016

Obejdou se cirkusy bez zvířat? A přiřadí se Česko k zemím, kde se v manéžích už sází jen na lidské výkony? Na téma v duelu Lukáš Novosad a principál Jaromír Joo.

Panáčkující medvědi, tančící psi, krotitelé lvů a tygrů, drezura koní, nebo velbloudi v barevných kostýmech pobíhající okolo šapitó. Show, která k českému cirkusu neodmyslitelně patří a mnohým, především dětem, bere dech. Ale zároveň některým lidem vadí a ti se nyní rozhodli veřejně ozvat.

„V České republice se to ještě úplně nedostalo do fáze, kdy by bylo na místě apelovat na politiky, i když třeba na Slovensku ministr zemědělství řekl, že je to jeho priorita, tak u nás to ještě není takové téma,“ říká Lukáš Novosad z organizace Kolektiv pro zvířata k požadavku zákazu chovu volně žijících zvířat v cirkusech.


Ohnivý kruh, že jezdí medvědi na motorkách. To jsou samé pořád hloupé argumenty. Člověk, který cvičí zvířata s trpělivostí a láskou nebude nikdy nutit zvíře do něčeho, co nebude chtít. U mě se chovají zvířata přirozeně, skáčou samozřejmě, ale ne přes oheň. A dělají věci, které je baví. Jaromír Joo

Ve středu 18. května se koná v Brně akce názvem Zvířata nejsou klauni. Cílem je poukázat například na to, že zvířata v cirkusech jsou nucena žít část svého života na cestách v malých klecích. Další výhrady mají odpůrci k drezuře, cirkusové praktiky při výcviku zvířat zpochybňují podle slov Novosada i odborníci.

Reakce Jaromíra Joo, princiápála cirkusu Jo Joo:

„Všechno je to zaměřené proti nám. Ale opak je pravdou. Lidi, prosím vás, vždyť se podívejte na Facebook – co se stalo v Mexiku? Rozhodli se, postříleli, zabili 5000 zvířat – což se zřejmě ochráncům líbilo – ale co se teď stalo? Že se omluvili a znovu cirkusy povolili a došlo tam k veliké chybě. Mexiko vyhodnotilo, že to bylo selhání aparátů a že to zavinil extremismus a fanatismus ochránců zvířat,“ říká principál Národního cirkusu Jo-Joo.

Jaromír Joo uvádí jako argument, že díky péči jeho cirkusu se mu podařilo za poslední tři roky odrodit 23 tygrů a 14 pum amerických. Stejně tak mluví o tom, že v zoologických zahradách jsou zvířata také často cvičena. „To je takový chovatelský neuvěřitelný úspěch, který má málokdo,“ říká.

Jaromír Joo s americkou pumou

Na to reaguje Novosad, že zvířata například na kožešinových farmách se také ve velkém rozmnožují, ale automaticky to neznamená, že jsou spokojená.

Co by se mělo stát, pokud by zvířata nesměla vystupovat v cirkusech? „Záleželo by to nějaké dohodě, musel by to řešit případně i stát. Základní předpoklad je ten, že pokud opravdu majitelé zvířat v cirkusu ty zvířata tak milují, jak tvrdí, tak by se měli ze všech sil snažit o to, aby se ta zvířata měla dobře, a to vlastně i tehdy, kdyby v těch cirkusech vystupovat neměla,“ říká Novosad.

autor: msp
Spustit audio