Marian Jurečka prosazuje více ovoce do škol od českých zemědělců

18. květen 2016

Nejen jablka a banány, ale také jahody, hrušky nebo švestky. Tak by mohla od září vypadat rozšířená nabídka pro základní školy, které jsou zapojené do evropského projektu Ovoce a zelenina do škol. Změny dnes projedná vláda.

Ministerstvo zemědělství chce do projektu víc zapojit domácí zemědělce. Ti zatím dodávají do škol necelou třetinu plodin. „Historicky poprvé otevíráme možnost toho, aby do škol dodávali producenti z České republiky, přímo pěstitelé nikoliv distributor, to znamená, že i malý regionální pěstitel může dodávat ovoce do škol ve svém okolí,“ říká ministr zemědělství z KDU-ČSL Marian Jurečka.

Jak to bude fungovat v praxi?

Podle Jurečky jednoduše: „Informace bude rozšířena široké odborné veřejnosti, tedy hlavně pěstitelům, kteří budou vědět, že se mohou zaregistrovat u Státního zemědělského intervenčního fondu, podepsat s ním smlouvu a mít dohodu se školami, kam budou chtít své výpěstky v tomto programu dodávat.“ Předražování ovoce zabrání stanovení maximálních cenových hladin, které se budou upravovat podle situace na trhu.

Jurečka dodává, že to není program, který by zachránil domácí zemědělce. „Slouží žákům a trošku saturuje některé věci, které my jako rodiče úplně nezvládneme, to znamená pohlídat si, co naše děti ve škole jedí. Snažíme se alespoň některé důležité stravovací návyky, jako je konzumace ovoce a zeleniny, tímto částečně dohánět,“ říká Jurečka a doplňuje: „Řekněme si na rovinu, že dost často si děti z domova nosí úplně jiné věci, než je ovoce a zelenina.“

Alespoň 400 gramů ovoce denně

Obezitolog z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Matoulek projekt Ovoce a zelenina do škol vítá, i když dodávka jednou týdně je podle něho málo. Průměrně děti snědí přibližně 200 gramů ovoce nebo zeleniny za den. „Rádi bychom to minimálně zdvojnásobili. Trend je takový, že zastoupení ovoce se v posledních 10 letech poněkud zlepšilo, ale roste spotřeba sladkých nápojů a tučných potravin,“ říká Matoulek.

„U dětí musí být jakákoliv intervence přes rodinu,“ upozorňuje Matoulek. „Je to nejen o spotřebě ovoce a zeleniny, ale i o pohybové aktivitě. Když to dítě uvidí v rodině, tak má větší šanci si ty zvyky osvojit a vzít je za vlastní. Škola samozřejmě může pomoci, ale to hlavní je v rodinách.“

Rozhovory s ministrem zemědělství z KDU-ČSL Marianem Jurečkou a obezitologem z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martinem Matoulkem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bum , Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio