Čeští farmáři se více zapojí do projektu Ovoce a zelenina do škol, vláda schválila nová pravidla

Do programu Ovoce a zelenina do škol se víc zapojí čeští farmáři. Vláda schválila nová pravidla. Školy budou moci jednat o dodávkách přímo s pěstiteli. Zatím to bylo možné jen s distributory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Načesaná jablka se přímo v sadu třídí podle kvality

Načesaná jablka se přímo v sadu třídí podle kvality | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

V programu mohou dostávat děti na prvním stupni základních škol zadarmo ovoce, zeleninu a výrobky z nich. Novela vládního nařízení teď určila, že budou mít nárok na jednu porci ovoce nebo zeleniny.

„Do projektu chceme vtáhnout domácí pěstitele, a proto bylo nutné předefinovat cenové stropy pro jednotlivé ovoce a zeleniny. Školy tak nyní budou moci nakupovat rovnou od zemědělců. Stanovení maximální výše podpory je nutné, aby nedocházelo k situacím, že by někdo žádal o proplacení vyšší ceny,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští farmáři se víc zapojí do programu Ovoce a zelenina do škol, vláda schválila nová pravidla. Mluvila o tom redaktorka Lenka Jansová

„Za minulé legislativní úpravy docházelo k určitým absurditám, kdy například pěstitel nemohl dodávat do školy, která je přímo v obci, kde provozuje svoji ovocnářskou výrobu, musel hledat distributora a v podstatě mu to bylo znemožněno. Takže teď je to přímá cesta k tomu, jak ty produkty dostat do škol,“ vítá nová pravidla předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

V tomto školním roce jde do projektu zhruba 200 milionů korun, většinou z evropských peněz. Z Česka je jen necelých 30 procent produktů.

Zemědělec, který se chce do programu zapojit, se podle ministra Jurečky musí ohlásit u Státního zemědělského a intervenčního fondu.

„Mít dohodu se školou, kam bude dodávat, protože škola tu dodávku neplatí. Tu dodávku platíme my ze Státního zemědělského a intervenčního fondu. A musí splnit dvě základní podmínky – garantovat dodávku po celou dobu 10 měsíců školního roku a alespoň dodávku toho ovoce nebo zeleniny minimálně jednou za dva měsíce,“ uvádí Jurečka.

Jen třetina ovoce ve školách je od domácích farmářů, Jurečka chce jejich podíl zvýšit

Číst článek

Opatření, které v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu.

V letech 2009 až 2010 byly zapojeny asi tři tisíce škol, teď už je to skoro o tisícovku více. V minulém roce dostaly první stupně základních škol 17 milionů kusů ovoce.

Nařízení by mělo začít platit 1. června.

Ovoce a zelenina do škol | Foto: Český rozhlas

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme