Clinton rozzlobil Poláky přirovnáním k Rusku. Kaczyński by ho poslal k lékaři

Bill Clinton rozzlobil Poláky. Bývalý americký prezident totiž kritizoval současnou vládu jejich země a přirovnal ji dokonce k Rusku. Ostrá reakce vzápětí přišla hlavně od vládnoucí strany Právo a spravedlnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý americký prezident Bill Clinton

Bývalý americký prezident Bill Clinton | Zdroj: ČTK

„Polsko a Maďarsko, dvě země, které by nebyly svobodné bez Spojených států a studené války, se teď rozhodly, že demokracie znamená moc problémů. Chtějí vedení Putinova typu: nechte nám vládnout diktátora a cizinci sem nesmí,“ prohlásil Bill Clinton na předvolební akci své manželky Hillary, která kandiduje na prezidentku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bill Clinton vyvolal kritikou Polska nevoli u tamní vlády. Reakce polských politiků i veřejnosti přiblížil zpravodaj Vít Pohanka

Nejvíc tím americký exprezident rozzlobil vládnoucí stranu Právo a spravedlnost, i když ji přímo nezmínil. Předseda strany a šedá eminence polské politiky Jaroslaw Kaczyński by Billa Clintona dokonce poslal k lékaři.

„Jestli někdo tvrdí, že v Polsku není demokracie, znamená to, kdy by potřeboval lékařskou prohlídku,“ vzkázal Kaczyński.

Ne až tak ostře, ale přece jen nelibě reagovali na Clintonova slova i opoziční politici, kteří jinak s vládou nesouhlasí. Dobře totiž vědí, že polští voliči neslyší moc rádi, když je někdo kritizuje ze zahraničí, a obzvlášť hákliví jsou právě na přirovnání k Rusku.

Třeba předseda hlavní opoziční strany, Občanské platformy, Grzegorz Schetyna přičítá Clintonův výrok probíhající volební kampani v USA.

Kritiky ze zahraničí vyslechli polští politici v poslední době dost, hlavně kvůli neustále zablokovanému Ústavnímu soudu. Situace ve veřejnoprávních médiích, což je další cíl kritiky, se také nemění a vláda chce naopak posílit svou kontrolu připravovanou novelou mediálního zákona.

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme