Rozhodčí v lize na objednávku nepískají, tvrdí šéf fotbalového svazu Pelta

Vyhrocený závěr prvoligové soutěže bude mít dohru, slibuje šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Výkonný výbor Fotbalové asociace bude řešit ostrá prohlášení svého člena a spolumajitele sestupující Olomouce Josefa Lébra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek

„Rozhodčí systémově poškozují některé týmy a plní příkazy někoho jiného. To je strašidelné,“ prohlásil spolumajitel Olomouce Josef Lébr v sobotu poté, co jeho klub definitivně sestoupil zpátky do druhé ligy.

Miroslav Pelta z pozice předsedy Fotbalové asociace Lébrovy věty považuje za emotivní reakci a nepřipouští, že by v Česku rozhodčí mohli být nástrojem fotbalové moci a pískat na objednávku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z mého pohledu jsou ta jeho prohlášení emotivní, řekl šéf českého fotbalového svazu na adresu spolumajitele Olomouce, který kritizoval rozhodčí

„Slova 'na objednávku' vylučuji. A to nechci shazovat Pepu Lébra, který je můj kolega a člen výkonného výboru. Pro každého z nás je ve fotbale největší tragédií sestup, který Pepa v posledních letech zažil dvakrát za sebou.“

„Z mého pohledu jsou ta jeho prohlášení emotivní. Je to nepříjemné, obzvlášť od člena výkonného výboru. Znevážení jména fotbalu je věc, u které bychom měli i v těch krizových situacích dokázat udržet jazyk za zuby a chovat se korektně, abychom nepoškozovali ten produkt,“ myslí si šéf českého fotbalu.

Zároveň se Pelta zastává rozhodčího Miroslava Zelinky. Právě toho dával olomoucký šéf Lébr za příklad sudího, který podle něj plnil příkaz při prohře Olomouce v předposledním kole na Slovácku.

Pelta mění komisi i listiny rozhodčích, zbaví se majoritního podílu v Jablonci

Číst článek

„Ve mně nevzbuzuje žádné znepokojení - i kdyby pískal kohokoliv a kdykoliv. Musím říct, že by ve mně vzbuzovaly otazníky spíš některé jiné nominace. Pana Zelenku mám v kategorii mezinárodních rozhodčích s vysokým morálním kreditem,“ řekl Miroslav Pelta.

Z toho se dá odvozovat, že Zelinky se zřejmě nebude týkat chystaná velká obměna rozhodčích před novou sezonou první a druhé ligy. To je opatření, ve kterém se Pelta hodně angažuje. A vrátit se chce i k Lébrovým slovům o rozhodčích.

„Buď má nějaké konkrétní důkazy, kdo se co snažil ovlivnit, anebo jestli to je zase jedna paní povídala, z čehož jsou pak velké škody na fotbalovém produktu. Jeho slova a prohlášení budeme řešit na výkonném výboru,“ dodal Pelta.

V krajním případě může Lébr dostat od asociační disciplinární komise trest, tak jako před lety jeho olomoucký předchůdce ve výkonném výboru Jiří Kubíček.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme