Odbory chtějí uzákonit 5 týdnů dovolené, zaměstnavatelé s tím nesouhlasí

Odbory a zaměstnavatelé se na jednání tripartity shodli na pravidlech pro práci z domova. Projednávání novely zákoníku práce ale přerušili. Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) totiž odboráři přišli s dvaceti novými požadavky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

„Ve třech případech z těchto dvaceti je shoda i za zaměstnavatele, v těch zbylých případech ne,“ řekla po jednání ministryně a doplnila:

„Tradičně odbory navrhují zrušení té takzvané karenční doby, další spor je třeba o 5 týdnů dovolené. Odbory chtějí, aby to bylo v zákoníku práce, zaměstnavatelé s tím v tuto chvíli nesouhlasí.“

Tripartita se k změnám zákoníku práce opět vrátí na začátku června, do té doby se zástupci ministerstva, odborů a zaměstnavatelů budou snažit najít kompromis.

Kromě toho zástupci vlády a sociálních partnerů řešili i problematiku veřejné dopravy. Zde odbory požadují, aby kraje při výběrových řízeních jasně stanovily výši mezd pro řidiče autobusů. Ti jsou od půlky loňského roku ve stávkové pohotovosti, podle šéfa odborové centrály Josefa Středuly hrozí další protestní akce.

„Je možné, že taky přistoupí k vypovězení dřívějšího slibu, že nebudou požadovat například za čekání mezi spoji započtení do pracovní doby, nebo v tomto případě odpovídající mzdu, protože dosud to bylo za 50 korun na hodinu s tím, že jsou v práci přibližně 300 hodin. A to znamená, že za tři měsíce budou mít vyčerpanou práci přes čas,“ zmínil Středula.

Kromě toho tripartita řešila i odměňování zaměstnanců ve veřejném sektoru nebo reformu financování regionálního školství.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme