Jsem spokojený, ale ke konci mi trošku došly síly, říká po 5. místě na ME plavec Micka

Šest medailí už získal plavec Jan Micka na juniorských evropských a světových šampionátech. Dnes chtěl poprvé zaútočit na cenný kov i mezi seniorskou elitou a na mistrovství Evropy v Londýně to na trati 1500 metrů dlouho vypadalo nadějně. Nakonec skončil Micka pátý, přesto skvělým časem opět potvrdil, že se od něj dají v budoucnu ještě čekat velké věci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Micka krátce po finále závodu na 1500 metrů

Jan Micka krátce po finále závodu na 1500 metrů | Foto: Michal Jurman

Jaké jsou vaše emoce bezprostředně po finiši? Byl to pro vás životní závod?

Jsem spokojený, protože jsem včera jako první Čech zaplaval patnáctistovku pod 15 minut. Dneska se mi ten čas podařilo potvrdit, protože jsem dosáhl na 14:58. Po pravdě mě mrzí, že jsem se ještě nezlepšil, i kdyby třeba jenom o desetinku. Byl jsem 11 setin za rekordem, takže to naštve. Na patnáctistovce to je nic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavce Jana Micku po finále na 1500 metrů vyzpovídal reportér ČRo Michal Jurman

Přesto vás asi ta vyrovnanost výkonů těší, nebo ne? Dlouho jste snil, abyste se dostal pod 15 minut a nyní se vám to podařilo dvakrát ve dvou dnech…

Jsem rád, že se mi to povedlo. Měl jsem to skvěle rozjeté, podle mě jsem měl osmistovku za 7:54,9. Doufal jsem, že dokáži udržet tempo s Ukrajincem Romančukem a Italem Dettim, ale nepovedlo se. Je to ale skvělý čas, který ještě nikdo z České republiky nezaplaval, takže jsem za něj rád.

Během závodu jste postupně klesl na šestou příčku, ale nakonec jste vybojoval páté místo. Jak vám v něm ubývaly síly?

Včera jsem říkal, že jsem měl spoustu sil a že jsem mohl zrychlit. Dnes jsem se o to pokusil v té části, kdy jsem cítil, že mám ještě rezervy. Udělal jsem to, ale bohužel mi ke konci došly síly. Jsem ale rád, že jsem to ubušil alespoň za těch 14:58. První půlka závodu pro mě byla skvělá a potom trošku došly síly. Je to ale sport.

Plavec Micka vybojoval na ME v závodě na 1500 metrů páté místo

Číst článek

Startoval jste v dráze vedle evropského šampiona Paltrinieriho. Nebál jste se, že přepálíte tempo?

Ne, nebál jsem se toho. Věděl jsem, že jsem v Izraeli plaval s tím a že jsem se s ním zezačátku držel. Tušil jsem ale, že mi ujede. Říkal jsem si ale, že bych mohl mít na toho druhého Itala Dettiho, se kterým se tam držel Romančuk. Plavali skvěle, ale jak jsem už říkal – došly mi síly. Můj hlavní závod bude za osmdesát dnů.

Jak vás motivují vaše výkony směrem k olympijským hrám?

Je vidět, že jsme na dobré cestě, protože se pořád zlepšuji. Věřím tomu, že ten čas ještě stáhnu a že bych třeba mohl pomýšlet na nějaké desáté místo, případně na finále. Zatím to je ale ve hvězdách.

Máte za sebou medaile z juniorských šampionátů. Dá se říct, že jste se dnešním výkonem dostal mezi seniorskou elitu?

Nevím. Sice jsem skončil pátý, ale neplavali zde všichni. Když se člověk podívá na evropské tabulky, tak jsem tam třeba ještě o pět míst níže, takže to zase žádná sláva není. Až budu mít čas kolem 14:50, tak budu moci pomýšlet na vyšší příčky.

Michal Jurman, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme