Češi zanedbávají preventivní prohlídky. Léčba se pak často prodraží

Češi nechodí na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, zjistila Platforma zdravotních pojištěnců. Jen v rámci klientů VZP nebylo během uplynulých tří let na pravidelné kontrole více než dva miliony lidí. Léčba takovýchto pacientů se potom může výrazně prodražit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření (ilustrační foto)

Lékařské vyšetření (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Je to varující zejména proto, že tito lidé pak rovnou končí třeba v nemocnicích, pokud se jim něco stane, a pak už ty náklady rostou velmi exponenciálně. Nebo chodí třeba rovnou ke specialistům a tam jsou ty náklady také samozřejmě mnohem vyšší, než kdyby přišli nejdřív na prevenci,“ vysvětluje ředitelka platformy Lenka Petrášová.

Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák Českému rozhlasu potvrdil, že dospělé pacienty je často těžké na prevenci dostat. Na prohlídku by podle něj měla zvát přímo zdravotní pojišťovna nebo by se měl upravit systém zdravotního pojištění.

„Dovedu si představit situaci, kdy bude nějaká základní nabídka, kde bude nejlevnější zdravotní pojištění. V tom potom se ten pacient musí podrobit daleko více povinnostem než v takové situaci, kdy bude platit více za své zdravotní pojištění, ale bude svázán méně povinnostmi,“ navrhuje.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme