EgyptAir oznámil nález částí zříceného letounu, řecké úřady to nepotvrdily

Trosky egyptského airbusu, který se zřítil při letu z Paříže do Káhiry, se našly u řeckého ostrova Karpathos, oznámila letecká společnost EgyptAir s odvoláním na egyptská ministerstva zahraničí a civilního letectví. Řecké úřady to však nepotvrdily. Agentura AFP s odvoláním na vysokého představitele řeckého úřadu pro leteckou bezpečnost uvedla, že dosud nalezené předměty vrakem zříceného airbusu nejsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké lodě odpoledne našly v moři několik předmětů, včetně záchranných vest. O nálezu podezřelých trosek řecké úřady oficiálně vyrozuměly egyptské zastupitelské úřady v Aténách. Konkrétně lodě objevily dva velké plastové předměty a dvě záchranné vesty, které vypadají, že pocházejí z nějakého letadla.

Agentura Reuters napsala s odkazem na zdroje z řeckého ministerstva obrany, že nalezené pozůstatky nejsou v barvách egyptských aerolinek, tedy v bílé a modré.

„Analýza nalezených pozůstatků zatím nenaznačuje, že by pocházely z letadla; také můj egyptský protějšek mi při našem posledním rozhovoru v 19.45 SELČ potvrdil, že se neprokázalo, že by pocházely ze stroje EgyptAir,“ citovala AFP šéfa řeckého výboru pro leteckou bezpečnost Atanasiose Binise.

Letadlo Airbus A320 egyptské společnosti EgyptAir mířilo z Paříže do Káhiry. Řecký vzdušný prostor opustil ve 3.27 místního času (2.27 SELČ). Z obrazovek radarů zmizel dvě minuty poté, tedy v době, kdy se nacházel 16 kilometrů uvnitř egyptského vzdušného prostoru, uvedl řecký úřad pro civilní letectví. Ve 3.15 SELČ měl přistát v egyptské metropoli.

Dispečeři s pilotem mluvili, když byl stroj nad ostrovem Kéa, což bylo nejspíš poslední vysílání z letounu. „Pilot se nezmínil o žádných problémech,“ řekl agentuře Reuters Kostas Lintzerakos z úřadu pro civilní letectví.

Informace o letu:
- let MS804 EgyptAir mířil z Paříže do Káhiry,
- odstartoval ve 23.09, přistát měl ve 3.15,
- na palubě Airbusu A320 bylo 66 lidí,
- Češi na palubě nebyli,
- letěl ve výšce 11 280 metrů,
- kontakt ztracen ve 2.45,
- nacházel se asi 280 kilometrů od egyptského pobřeží,
- kapitán se naposledy ohlásil 10 minut před zmizením.

Podle řeckého ministra obrany Panose Kammenose se letadlo při strmém pádu ostře stáčelo do vývrtky, než nakonec zmizelo z radarů a zřítilo se z výšky několika kilometrů. Vypovídají o tom záznamy satelitních údajů z řízení letového provozu.

Na palubě letounu bylo 56 cestujících, včetně tří dětí, a 10 členů posádky. Většina pasažerů byli Egypťané a Francouzi. Podle české diplomacie mezi cestujícími nebyli Češi.

Airbus egyptské letecké společnosti byl podle francouzských médií ve výborném stavu. Letoun v posledních 24 hodinách absolvoval bezproblémový zpáteční let na trase Káhira-Tunis a pak přelet z Káhiry do Paříže. Podle informací televize CNN šlo o zkušené piloty, kapitán měl nalétáno zhruba šest tisíc hodin, první důstojník čtyři tisíce.

Egyptský ministr pro civilní letectví Šaríf Fathí připustil, že existuje větší pravděpodobnost, že za pádem letadla stojí teroristický útok, než technická závada. Zdůraznil však, že by nikdo neměl dělat ukvapené závěry. O možném teroristickém útoku hovořil i šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov.

Terminál 1 pařížského letiště Charlese de Gaulla, odkud letoun odstartoval | Foto: Reuters

Egyptský airbus se zřítil do Středozemního moře | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme