Češi své Řecko milují a nenechají si ho sebrat, říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří

19. květen 2016

Prodej zájezdů se během posledních týdnů v Česku i dalších evropských zemích zvyšuje. Češi nákupy neodkládají, velký zájem turistů hlásí jihoevropská přímořská letoviska v čele se Španělskem, ale také znovu objevené destinace, jako třeba Bulharsko nebo Maďarsko.

Poptávka po takzvaně bezpečnějších destinacích pomalu převyšuje nabídku, což umožňuje hoteliérům zvyšovat ceny a ceny zájezdů kvůli tomu rostou. Jak výrazný motiv při výběru zájezdu je to, jestli danou zemi považujeme za bezpečnou?

„Je to jednoznačný fenomén posledních dvou, tří let a ten fenomén narůstá. Samozřejmě zprávy, které ze světa přicházejí, a svět, který začíná být nebezpečný, to vše samozřejmě ovlivňuje turistiku. Destinace, které jsou takzvaně bezpečné, tak samozřejmě lákají turisty mnohem více, protože kdo by vědomě letěl do země, kterou pokládá za nebezpečnou,“ říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Například severoafrické země jsou v krizi už několik let. „Ty země dělají všechno proto, aby svět přesvědčily, že situaci mají pod kontrolou. Třeba četnost atentátů v Egyptě je menší než například ve Francii. Ty destinace se opravdu snaží bezpečnost zajistit a turisté se do nich pomalu vrací. Na druhou stranu země jako třeba Španělsko, Bulharsko, Řecko nebo Kypr na tom vydělávají a jsou pro turisty lákavější,“ popisuje situaci Papež.

Od zmiňovaného Řecka Čechy neodrazuje ani situace související s migrační krizí. „Řecko je jedna z destinací, která má nejvěrnější klientelu. Češi své Řecko milují, vrací se do něj a nenechají si ho sebrat médii nebo situací, která tam je,“ uzavírá Jan Papež.

autoři: bum , jpr
Spustit audio