MF podalo trestní oznámení kvůli řízení státního dluhu

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli transakcím z let 2004, 2005 a 2009, které odhalil audit řízení státního dluhu. Mohla při nich vzniknout škoda v řádu miliard korun. Sdělil to dnes mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Neupřesnil, jestli trestní oznámení míří na neznámého pachatele, nebo na konkrétního člověka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek

„Určité transakce z let 2004, 2005 a následně 2009 interní audit ministerstva financí shledal pochybnými,“ uvedl mluvčí ministerstva financí.

K podobným závěrům podle Žurovce dospěla kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky úřad zveřejnil v polovině března. Zprávu o kontrole lze najít na webu NKÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podání trestního oznámení kvůli řízení státního dluhu okomentovala analytička ČRo Jana Klímová

Podle NKÚ mohla státu vzniknout škoda tím, jak byly u některých dluhopisů, kterými stát financuje svůj dluh, dohodnuty úroky.

V tiskové zprávě v březnu NKÚ napsal, že kvůli dodatku ke smlouvě o swapové operaci z roku 2009 platí ČR na úrocích o 200 milionů korun ročně víc, než kdyby dodatek neuzavřela.

„Co zatím je známo spíše v rovině spekulací, je, že ten ministerský audit šel ještě hlouběji, prozkoumal ještě více transakcí a zjistil i některé další nevýhodné zajišťovací operace,“ poznamenala k tomu analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

V letech 2004 a 2005 byl ministrem financí Bohuslav Sobotka, nynější premiér a předseda ČSSD, v roce 2009 ministerstvo vedl Miroslav Kalousek, současný šéf TOP 09. Po něm pak resort řídil dnes už nežijící Eduard Janota.

„O věcné podstatě nevím opravdu nic, k tomu se vyjádřit nemohu. Mohu pouze říct, že když jsem se v roce 2010 na ministerstvo vrátil, tak jsem nebyl spokojen s úrovní správy státního dluhu, udělal jsem tam zásadní personální změnu. Nicméně ta nespokojenost se neopírala o nic, co bych si dovolil označit jako trestný čin,“ řekl Kalousek.

Pochybení odmítl i předseda vlády Sobotka, policie však podle něj musí oznámení důkladně prošetřit.

O tom, že je audit ministerstva financí hotový, se spekuluje už nějakou dobu. Server Neovlivní dnes napsal, že ministerstvo rozhodnutí o tom, jak s auditem naloží, oddalovalo víc než rok.

Na policii se prý obrátilo až poté, co nedávno na státním zastupitelství „přistálo“ jiné trestní oznámení kvůli státnímu dluhu, které mířilo na šéfa resortu Andreje Babiše.

Klímová v této souvislosti zmínila, že zmiňované transakce se týkají velkých českých i zahraničních bank. „To je trochu už chůze po tenkém ledě, a to i z důvodu, že sám ministr financí a jeho Agrofert se třeba podobnými bankami financují,“ uvedla k tomu Klímová.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme