Sparťanský virtuoz a 'klaun' Andrej Kvašňák by oslavil 80. narozeniny

Rodiče z něj chtěli mít houslového virtuoza, místo toho ale Andrej Kvašňák koncertoval na fotbalovém hřišti. Je vicemistrem světa, z evropského šampionátu má bronz a fanoušci ho zvolili Sparťanem století. Dnes by tento skvělý hráč, ale také bavič oslavil osmdesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Fotobanka stock.xchng

Andrej Kvašňák hrál i největší zápas, jaký může fotbalista zažít – finále světového šampionátu. V roce 1962 s Masopustem a dalšími podlehl v Chile Brazílii. „Na to mistrovství světa v kopané vzpomínám velice rád,“ svěřil se kdysi.

Řada fanoušků zase vzpomíná velice ráda právě na košického rodáka, protože to byl přesně ten typ fotbalisty, na který se na stadiony chodí: dirigent hry a skvělý technik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Andrej Kvašňák je jedním z nejvýznamnějších fotbalistů československé historie. Dnes by oslavil 80. narozeniny. Více Jan Suchan

„Když jsem mu dal balon, byla jistota, že ho neztratí. Dovedl si ho přidržet od hráče nohou, zády, postavu na to měl. Nikdo mu balon nesebral,“ popisuje Kvašňákův kolega z národního týmu Josef Jelínek.

Vedle fotbalových předností pak měla sparťanská legenda také další vlastnost, kterou fanoušci a spoluhráči milují, fanoušci ostatních klubů a protihráči už méně. „Andrej byl nedosažitelný klaun, ale originál. Dělal různý srandy v kabině i na hřišti,“ upřesňuje Jelínek.

Legraci si Kvašňák dělal také z rozhodčích nebo soupeřů. Třeba když na něj některý z nich hrál osobní obranu, tak s ním klidně několik minut stál u pomezní čáry a vyprávěl vtipy. I proto byl výjimečný a obdivovaný.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme