Nejlepší karty má Norbert Hofer, říká rakouský novinář k prezidentským volbám

19. květen 2016

Rakousko má od úterka nového kancléře. Stal se jím Christian Kern, který ve funkci vystřídal Wernera Faymanna. A po víkendu bude mít náš jižní soused také nového prezidenta. Bude jím buď kandidát Svobodných Norbert Hofer, nebo bývalý šéf Zelených Alexander Van der Bellen.

Co se změní v Rakousku s Christianem Kernem jako novým kancléřem? „Zatím je asi brzy o tom mluvit, ale každopádně Kern už ve svém prvním projevu pojmenoval problémy a už to se považovalo za určitý pokrok,“ říká v Interview Plus Gerald Schubert, novinář z deníku Der Standard.

„Slíbil i nový politický styl, říkal, že chce obnovit koaliční spolupráci, která skřípe, protože obě koaliční strany se snaží získat body na úkor té druhé, tak aby se opravdu začalo pořádně spolupracovat a dokonce aby se obnovila komunikace s opozicí. A samozřejmě se musel věnovat i uprchlické problematice – vyzval k většímu optimismu. Byl to takový projev optimistického rázu,“ hodnotí projev nového kancléře Schubert.

Pozice Rakouska v Evropské unii

„Rakousko má takovou politiku, že říká svůj názor, když to považuje za potřebné, ale je to dnes docela konzistentní a čitelný člen Evropské unie,“ vysvětluje Schubert. Rakouskou politiku ilustruje příkladem postoje země k sankcím vůči Rusku kvůli krizi na Ukrajině. Rakousko podle něho zastává takový postoj, že říká, že kdo má zájem na dobrých vztazích mezi Evropou a Ruskem, nemůže mít ze sankcí radost, ale Rakousko je loajální člen EU a stojí za jejím rozhodnutím.

Geraldu Schubertovi osobně vadí, že se často hází do jednoho pytle všechny země Visegrádu. „A to velmi často i neprávem. Třeba víme, že na podzim došlo k hlasování o kvótách – Česká republika byla proti, ale potom to rozhodnutí akceptovala. Slovensko to dělá úplně jinak – oni byli taky proti, ale neakceptovali rozhodnutí a podali proti němu žalobu, stejně jako Maďarsko. V Polsku byla jiná vláda, která hlasovala pro,“ uvádí jeden příklad Schubert.

První kolo prezidentských voleb bylo protestní, jaké bude to druhé?

Norbert Hofer

„Jestli se díváme realisticky na výsledek 1. kola, tak musím říct, že nejlepší karty má samozřejmě Norbert Hofer, kandidát Svobodných, protože vede docela jasně, měl o 14 procentních bodů víc než Alexander Van der Bellen,“ shrnuje Gerald Schubert a pokračuje: „Já myslím, že to, co se teď odehrávalo v posledních dnech, že odstoupil Faymann, že máme nového kancléře Kerna, tak to může spíš být dobrá zpráva pro Alexandera Van der Bellena, protože třeba existují nějací tradiční voliči sociální demokracie, kteří v 1. kole dali z protestu svůj hlas Hoferovi a teď si myslí, že je tam nový člověk a nechtějí potopit tu vládu tím, že zvolí Svobodného za prezidenta.“

Proč v Rakousku slábne pozice tradičních stran? Poslechněte si celé Interview Plus s novinářem z deníku Der Standard Geraldem Schubertem. Najdete ho v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.