Do základních škol se zřejmě vrátí povinné dílny i kurzy vaření

Do základních škol se zřejmě postupně vrátí vaření, dílny nebo pozemky. Shodli se na tom zástupci profesních spolků s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD. Sešli se v rámci projektu Rok řemesel 2016, nad kterým převzal předseda vlády záštitu. Cílem je zvýšit prestiž řemeslné práce a také motivovat žáky, aby měli o profese větší zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učni - truhláři

Učni - truhláři | Foto: Pavel Pavlas

V základních školách by se například měla rozšířit výuka v dílnách a na školních pozemcích, vrátit by se postupně měly i povinné hodiny vaření.

„Já jsem rád, že jsme domluvili celou řadu praktických kroků, co se týká postupného zavádění dílen, pozemků či vaření do základních škol,“ řekl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Podle něj by na vybavení dílen ve školách mělo být možné čerpat i evropské peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké novinky v budoucnu čekají české řemeslníky? A vrátí se dílny do škol? Zjišťovala Jana Čermáková

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by měla být v budoucnu součástí českého vzdělávacího systému mistrovská zkouška.

„My počítáme s tím, že bychom ukotvili mistrovskou zkoušku do systému vzdělávání, že by to byla profesní kvalifikace v národní soustavě kvalifikací,“ uvedl s tím, že by rád, aby byla zkouška prosazena ještě v tomto volebním období.

Na příští jednání s premiérem také chtějí zástupci profesních spolků přinést konkrétní návrhy na změny živnostenského zákona.

„My bychom chtěli v rámci novely živnostenského zákona dodat pár drobností, které nás pálí. Například provádění služeb, které přímo souvisí s bezpečností našich zákazníků, osobou, která musí mít podle tohoto zákona odbornou způsobilost,“ řekl za Společenstvo kominíků jeho prezident Jaroslav Schön.

Do projektu Rok řemesel 2016 se zapojilo 23 profesních spolků. Reprezentují desítky tisíc živnostníků a malých firem.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme