Při výběru dovolené berou Češi ohled především na bezpečnost

Jen měsíc zbývá do začátku kalendářního léta. Začátek hlavní turistické sezóny se blíží. Nedávné teroristické útoky v Egyptě a Tunisku a taky migrační krize ve Středomoří ale vyvolávají obavy. Řada zemí proto přistoupila ke zvláštním opatřením, která mají zvýšit bezpečí turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikdo v egyptském Šarm aš-Šajchu netuší, zda se turisté vrátí a kolik jich bude

Nikdo v egyptském Šarm aš-Šajchu netuší, zda se turisté vrátí a kolik jich bude | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0, Svetlana Grechkina

Nejvýraznější bezpečnostní opatření připravil Egypt, který spolupracuje s mezinárodně uznávanou bezpečnostní firmou Control Risks. Ozbrojená policie hlídá vjezdy na letiště i do hotelových komplexů, detektorem výbušnin kontroluje podvozky všech vozidel.

Úřady zmnohonásobily počty bezpečnostních kamer v Hurgadě a Šarm aš-Šajchu. Policisté se pohybují i na plážích, kde dělají kontroly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co udělat před cestou na dovolenou, mluvil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří

Podobně se zachovalo i Tunisko. Posiluje ochranu hotelů, letišť, pláží a významných památek. V pohotovosti jsou také vojáci.

Situace v Řecku, které se potýká s přílivem migrantů z Turecka, se podle Ondřej Rušikvase z Evropské pojišťovny, která se specializuje na cestování, lepší.

Migranti jsou jen na několika místech. Navíc se zdržují v uprchlických táborech nebo hotspotech a tak s turisty nepřijdou do kontaktu. Zájem o dovolenou v Řecku prý tak znovu rychle stoupá a zvyšují se i ceny zájezdů.

Informace a bezpečí

Při výběru dovolené se letos Češi řídí především bezpečnostní situací v místě. Z nabídky cestovních kanceláří proto vybírají spíš tradiční evropské cíle, jako je Bulharsko, Španělko nebo třeba Řecko. Naopak zájem o dovolenou v Turecku nebo v Egyptě upadá.

Přibývá také lidí, kteří si cestu plánují takzvaně na vlastní pěst.

„Určitě bych doporučil se těsně před cestou znovu spojit se svou cestovní kanceláří, která zná nejaktuálnější informace o jednotlivých lokalitách. Je také potřeba podívat se na stránky ministerstva zahraničních věcí,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Doporučuje se také registrovat do systému DROZD. Přes ten má ministerstvo zahraničí přehled o pobytu Čechů v zemích, které můžou být rizikové.

„Myslím si, že to má cenu i v případě, že jedete s cestovní kanceláří. Pokud se někde něco semele, rychlost informace, která se k vám dostane, hraje významnou roli,“ uvádí Papež.

Letoun společnosti Egypt Air se dál pohřešuje, objevené trosky k němu nepatří

Číst článek

ČRo, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme