100 kilometrů přes tři pohoří a kolem tří rozhleden, to je Libouchecký ultramaraton!

20. květen 2016

Nadšení běžci z Ústí nad Labem v čele s učitelem libouchecké základní školy Janem Adamcem letos zorganizovali 1. ročník Liboucheckého ultramaratonu. Start je 28. května. Ten, kdo si na 100kilometrovou trať netroufá, může zkusit 50 nebo 25 kilometrů.

„Máme tři různé trasy. Na tu nejdelší, královskou, se startuje už ve 4:00. Na 50kilometrovou se vybíhá v 9:00 a start na 25 kilometrů je v 11:00,“ říká organizátor závodu Jan Adamec, který sám ultramaratony běhá. Proběhl si dopředu už i tu stokilometrovou, kterou závodníci za týden poběží.

„Běžel jsem to 13 hodin a 11 minut. Časový limit na 100 kilometrů ale máme stanovený na 20 hodin,“ dodává Adamec.

Trasa toho stokilometrového závodu povede přes tři pohoří a tři rozhledny. Závodníci se na ní potkají se všemi typy terénů. „Hodně budou lesní cesty, štěrk, kousky budou po asfaltu, poběží se polními cestami, bude tráva…“ vypočítává organizátor.

Do závodů se zatím přihlásilo 60 běžců, z toho osm z nich si troufne na tu nejdelší vzdálenost. Kromě speciálních triček s logem prvního Liboucheckého ultramaratonu si organizační tým dává záležet i na dobrém značení trati.

„Trasa je značená pomocí růžových zalaminovaných šipek. Růžová je v přírodě naprosto kontrastní, takže závodníci nebudou bloudit,“ věří Jan Adamec.

Na všechny tři závody je možné přihlásit se ještě i v den konání, tedy. 28. května, jen startovné pak bude o 150 korun dražší. Více informací najdete na webových strínkách Liboucheckého ultramaratonu.

 
autor: dap
Spustit audio