Tchaj-wan má první prezidentku v historii, úřadu se ujala Cchaj Jing-wen

Tchaj-wan chce vést vstřícný dialog s Čínou, zároveň ale bude střežit suverenitu a území ostrova. Ve svém inauguračním projevu to prohlásila nová tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, vůbec první žena zastávající nejvyšší post této ostrovní země. Peking ale stále považuje Tchaj-wan za svou odtrženeckou provincii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen | Zdroj: ČTK

Cchaj Jing-wen ve svém prvním prezidentském projevu vyzdvihla demokratické principy, na kterých je Tchaj-wan založen. Jak uvedla, obyvatelé ostrova celému světu ukazují, že jsou svobodní a že jsou ochotní za život v demokratické společnosti bojovat.

Zároveň ale přislíbila zodpovědný přístup ve vztazích s Čínskou lidovou republikou i stabilitu. Její vláda ale čelí dalším potížím, podle ní je tak nutné reformovat školství, soudnictví i sociální politiku a také provést ekonomickou transformaci.

Tchaj-wan dnes uznává jen 22 států, z Evropy pouze Vatikán. Tchaj-pej chce proto zvýšit své mezinárodní diplomatické úsilí o uznání ostrova.

V této souvislosti pak někteří pozorovatelé poukazují na to, že už brzy novou prezidentku čeká první zatěžkávací zkouška. Dlouholetý spojenec Tchaj-wanu, Panama, totiž na slavnostní otevření rozšířeného průplavu pozvala jak prezidenta Čínské lidové republiky, tak i Tchaj-wanu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme