Chcete si zahrát hru? Nahraje se za půl hodiny

20. květen 2016

Pamatujete si ještě na svůj první osobní počítač? Pro mnohé z nás to mohl být starý počítač Atari a nebo Commodore, někteří pamětníci si ale mohou vybavit také české značky, třeba počítač IQ 151 vyráběný v Novém Boru. Všechny tyto staré počítače a ještě mnohé další najdete ode dneška na výstavě Století informace – počítačový svět na FEL ČVUT v Praze.

„Já jsem samozřejmě nostalgicky zavzpomínal u počítačů Atari, které ještě ukládaly data na kazetový magnetofon, a nahrát jednu počítačovou hru trvalo půl hodiny, jeden takový jsme měli za mého dětství doma,“ vzpomíná Dalibor Zíta, který výstavu navštívil. Na výstavě se nachází asi 400 typů různých počítačů ze 70. a 80. let 20. století, případně z raných 90. let.

Děkan elektrotechnické fakulty ČVUT Pavel Ripka považuje za nejcennější sovětské klony západních počítačů. „To byly věci, které se k nám nikdy nedostaly, protože v samotném Sovětském svazu to bylo silně podpultové zboží. Já to tady vidím poprvé a nikde na světě jsem to neviděl,“ říká děkan Ripka.

25 let počítače: první IBM Personal Computer

Z ruských počítačů jde například o počítač Apogej, nebo počítač Krista model 2, vyrobený na Ukrajině v roce 1990. Ten má bezkontaktní klávesnici, pod každou klávesou se nachází jazýčkové relé a kruhový magnet. Z Československa uvidíte počítače vyráběné v 80. letech například v podniku Zbrojovka Brno, který dodával do škol počítač Consul 2717. Ten měl v externí klávesnici zabudovaný malý reproduktor, deska počítače byla ale vestavěna do monitoru a bylo ho už možné připojit k síti.

„Velmi zajímavá je celá ta řada prvních českých počítačů, které se začaly objevovat, ale nemáme tady to nejstarší a nejdůležitější, protože by se nám to sem do místnosti nevešlo, a to jsou počítače Antonína Svobody – to znamená SAPO, samočinný počítač, a EPOS 1 a 2, elektronický počítačový systém. Ty většinou zabíraly tak 2 až 3 místnosti,“ říká profesorka Marcela Efmertová, vedoucí historické laboratoře elektrotechniky.

autoři: msp , Dalibor Zíta
Spustit audio