V chátrající továrně chce vedení Strakonic muzeum, knihovnu i centrum pro firmy

20. květen 2016

Z bývalé přádelny ve Strakonicích by mělo být kulturní zázemí i technologické centrum pro firmy. Pětipodlažní chátrající budova s rozlohou přes šest tisíc čtverečních metrů stojí v blízkosti centra, město ji koupilo na podzim za 12 milionů korun.

První opravy vyjdou na dalších 150 milionů korun, další ještě vyčíslené nejsou. Město chce v bývalé textilce otevřít muzeum motorek ČZ, muzeum výroby textilu, knihovnu, kulturní prostory, ale také technologické centrum pro firmy. Projekt proto představilo i místním lidem.

„Já ji vnímám jako krásnou funkcionalistickou stavbu. Myslím, že dělají všechno pro to, aby se zachránila,“ komentovala obyvatelka města Jana. „Mně by se líbilo muzeum, tomu ostatnímu moc nerozumím,“ dodala další z místních Zdeňka.

„Technologické centrum je běžné sídlo pro firmy se sdílenou ekonomikou. Když se spojí deset firem a jedna škola, tak se jim vyplatí například mít tam jeden mikroskop,“ vysvětluje Zdeněk Hušek ze soukromé firmy, která pomáhá s rozjezdem technologického centra.

„Vidím šanci, že by to fungovat mohlo, ale konkurence je opravdu velká,“ reaguje opoziční zastupitel Pavel Pavel. „Realitní kancelář současného starosty tento objekt prodávala několik let neúspěšně, ale po jeho nástupu na radnici se to změnilo a budovu koupilo město. Dvanáctimilionová investice je poměrně velká a dalších sto až dvě milionů bude třeba na rekonstrukci, protože je to vyžilý objekt,“ doplňuje.

Starosta Strakonic Břetislav Hrdlička si myslí, že investice vyplatí a že už jenom poloha u centra města dává objektu obrovskou tržní hodnotu. „Počítali jsme náklady, základ vyjde až na 150 milionů. Teď hledáme způsoby, jak to zafinancovat,“ říká. Finančně by se podle něj na projektu měly podílet firmy, zbytek by město chtělo zaplatit z dotací, aby se nezadlužilo.

Jedna ze společností, která by se chtěla podílet na technologickém centru, je pobočka americké Johnson Controls Fabrics. „Ale abychom tam otevřeli technologické centrum, musí být ta budova opravená. My předpokládáme pouze investice do vybavení,“ zdůrazňuje zástupce Miroslav Říha.

Aby mohlo vedení Strakonic zažádat o dotaci na opravu, musí stihnout do konce roku vypracovat projekt za téměř pět milionů korun.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio