Firma, v níž působil Zemanův poradce, zaplatila státu pokutu přes 30 milionů

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dnes dostala přes 32 milionů korun od firmy Lukoil Aviation Czech, v které působil vlivný poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Jde o pokutu za nedodaný letecký petrolej. Zaplacením pokuty prezident podmiňoval setrvání Nejedlého na místě svého poradce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Společnost Lukoil Aviation Czech sankci ve výši přes 27 milionů korun odmítala léta platit. K zaplacení ji donutily až soudy. Částka tak mezitím narostla o úroky.

„Mohu potvrdit, že dnes dopoledne byla na účet správy připsána částka 32 milionů 609 tisíc od společnosti Lukoil Aviation. Je to ta částka, kterou správa na této firmě vysoudila v souvislosti s mediálně známou kauzou SSHR versus Lukoil Aviation,“ potvrdil předseda Státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Spor se týkal kontraktu na obměnu zásob leteckého petroleje, který SSHR s Lukoil Aviation Czech uzavřela v roce 2009. Firma, která byla součástí ruské ropné společnosti Lukoil, odebrala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale necelou polovinu. Soud koncem dubna pravomocně rozhodl, že společnost musí kvůli svému jednání zaplatit pokutu.

Prezident Miloš Zeman dříve řekl, že pokud Nejedlého firma soud prohraje, svého poradce odvolá. Nakonec se ale Nejedlý s prezidentem dohodli, že když firma pokutu zaplatí, Nejedlý zůstane. Lukoil Aviation Czech je od loňska v likvidaci.

ČRo, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme