Turecký parlament schválil zrušení imunity čtvrtině poslanců

Turecký parlament schválil vládou navrhované změny ústavy, které budou znamenat zrušení imunity zhruba pro čtvrtinu poslanců. Nová pravidla postihnou přinejmenším 138 z 550 zákonodárců, vůči nimž ve sněmovně leží podněty k trestnímu stíhání. Nejvíce zasaženou stranou bude opoziční prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která může přijít až o 50 z 59 poslanců. Vláda a prezident Recep Tayyip Erdogan totiž zástupce HDP obviňují z podpory terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký parlament schválil vládou navrhované změny ústavy

Turecký parlament schválil vládou navrhované změny ústavy | Zdroj: Reuters

Pro ústavní novelu hlasovalo ve druhém čtení 373 z 550 zákonodárců, což je více, než požadovaná dvoutřetinová většina.

Nová pravidla týkající se imunity dlouhé týdny rozdělují poslance a debaty o nich byly velmi vášnivé. Zákonodárci se kvůli nim několikrát ostře pohádali a došlo i na rvačky.

Dnes během ranní debaty opustili na protest sál členové největší opoziční Lidové republikánské strany (CHP).

Novela totiž postihne zejména zástupce z řad opozice, konkrétně prokurdskou HDP. Tu vláda i prezident označují za politické křídlo zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), proti jejímž členům nyní turecká armáda intenzivně bojuje na jihovýchodě země.

Prokurdské poslance pak vládní AKP obviňuje z podpory terorismu, za niž považuje například i to, když zákonodárci na půdě parlamentu kritizují armádní ofenzivu proti kurdským povstalcům.

Kritici postupu vlády tvrdí, že nová pravidla pro imunitu jsou účelovou metodou, jak se zbavit odbojných poslanců a posílit v parlamentu Erdoganův vliv.

Ke změně ústavy je v Turecku třeba souhlas dvoutřetinové většiny poslanců, ruku tedy muselo zvednout přinejmenším 367 zákonodárců. V prvním kole hlasování, což bylo v úterý, se pro návrh vyslovilo 348 poslanců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme