Stát připravuje další fázi likvidace ostravských ropných lagun

20. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Odstranění nebezpečných odpadů z chemičky Ostramo v Ostravě zdaleka není u konce. Stát vybral firmu, která odtěží zbývajících 90 tisíc tun kalů, zároveň ale řeší, co udělá s jedovatou zeminou, která v prázdných nádržích zbude. Z mnoha posuzovaných variant vybral tři. Ta nejlevnější počítá s tím, že se jen uzavře do nepropustného materiálu.

Stojíme před lagunou R3. Tady všude jsou kontaminované zeminy. „Jsou pod dnem všech lagun. Odhadem je jich 460 tisíc,“ říká šéf ostravského závodu státního podniku Diamo Josef Havelka.

Co bude se zamořenou půdou, zajímá hlavně lidi z blízkého sídliště Fifejdy. „Nemůžeme házet chybu na toho nebo na toho, už by se mělo konečně najít definitivní řešení. Zabetonovat asi ne,“ říká obyvatel Fifejd Adam Bernat.

Jenže zmíněné řešení není vyloučeno, jak potvrdil Josef Havelka. „Zatím byla vybrána z těch nejlevnějších variant ta, která počítá se zavápněním a ponecháním na původním místě s případným překrytím,“ vysvětluje.

Druhou variantou je vyčištění zemin formou přepálení na místě. „Třetí varianta je ta, že kontaminovaný materiál bude odvezen ke konečné likvidaci,“ doplňuje Havelka.

Na jednu z těchto tří variant má být příští rok vypsáno výběrové řízení. „Záleží, jaké finanční prostředky na to ministerstvo financí uvolní,“ zdůraznil Josef Jašek z vedení Diama v Ostravě.

S nápadem, že by se půda pod lagunami čistit nemusela, ale na místě by se zakonzervovala, přišel už loni náměstek ministra financí Ondřej Závodský. „Ušetřili bychom několik stovek milionů a některé věci bychom nechali budoucím generacím,“ řekl Závodský.

Zástupci Ostravy i kraje prohlašují, že budou trvat na úplném vyčištění areálu. „Nejsme pro žádná polovičatá řešení. Jednak by se to území stalo nevyužitelným, druhý problém je, že nevyřešíme problém se samotným znečištěním,“ vysvětluje náměstek moravskoslezského hejtmana Daniel Havlík (ČSSD).

Hotovo s lagunami nebude ani po vyčištění zemin. Následovat má řešení vod. Nebezpečné látky jsou totiž rizikem pro zdroj pitné vody.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio