Senát zřejmě neschválí rozšíření pravomocí NKÚ, chce jednodušší kontroly

Senát nejspíš neschválí rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. O vládní novele má rozhodovat příští týden. Po setkání s hejtmany šéf horní komory parlamentu Milan Štěch z ČSSD informoval o tom, že by se nejdřív měly kontroly, které se chystají mimo jiné nově i na kraje, zjednodušit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Tomáš Adamec

NKÚ má nově prověřovat kromě hospodaření krajů i obce. Žádný ze senátních výborů ale vládní novelu nepodpořil.

Řada senátorů totiž chce, aby kabinet zaručil, že jednu věc v hospodaření kraje nebudou kontrolovat dvě instituce. Někdy dokonce s různým výsledkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtmani mají výhrady k vládnímu návrhu na rozšíření pravomocí NKÚ, informuje redaktorka Lenka Jansová. Výhrady shrnul šéf Asociace krajů Michal Hašek z ČSSD

„Největším problémem je to, že řadě senátorů bylo slíbeno, že do té doby, než sem přijde zákon, se navrhnou určité změny ve sloučení a zjednodušení kontrol,“ říká předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Zákonodárci podporují kontroly, musí být, ale nemůžou jenom přibývat kontroly, což znamená vyšší administrativu, a de facto kontroly stejné úrovně. Měl by být nějaký mechanismus, že když jde na kontrolu jeden subjekt, přizve další subjekty a provedou kontrolu najednou,“ vysvětluje Štěch.

Zatím NKÚ dohlíží jenom na hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kromě krajů a obcí by mohl nově kontrolovat také třeba zdravotní pojišťovny nebo veřejné vysoké školy.

Více kontrol se nelíbí ani krajům

Proti vládní novele o Nejvyšším kontrolním úřadě mají výhrady také kraje. Předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek z ČSSD se podobně jako řada senátorů obává, že bude na jednu věc kontrol několik.

„My budeme rádi, když NKÚ bude kontrolovat všechny příjemce veřejných peněz, včetně územních samospráv. Ovšem za podmínky, že vláda jasně vydefinuje, jakým způsobem se odstraní duplicity, triplicity a násobné kontroly stejných věcí. Bohužel opakovaně dochází na úrovni krajů i měst a obcí, že stejné orgány, které kontrolují tutéž věc s odstupem času, docházejí k naprosto rozdílným závěrům,“ tvrdí Hašek.

Možnost několikanásobné kontroly by ale měla odstranit další novela. Tu chce ministerstvo financí do několika týdnů předložit na vládě.

Už dva roky je v Senátu také návrh na změnu ústavy, bez kterého není možné pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu rozšířit. Bez vládní novely o NKÚ ale senátoři pravděpodobně neschválí ani tuto změnu ústavy.

Podle ministra pro lidská práva a předkladatele novely Jiřího Dienstbiera z ČSSD ale nebude úřad ukládat žádné sankce.

„O ničem nerozhoduje, neukládá žádné sankce, pouze napíše kontrolní závěr a je na kontrolním subjektu, aby to co nejlépe využil, že si nastaví svoje mechanismy do budoucna, aby nakládání s veřejnými prostředky, které spravuje, bylo co nejlepší,“ řekl nedávno Dienstbier.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme