EU chce zpřísnit pravidla bezvízového styku. Nový systém umožní jeho snazší ukončení

Zástupci zemí Evropské unie se dohodly, že je potřeba zpřísnit pravidla bezvízového styku. Podle dohody ministrů vnitra a spravedlnosti zemí osmadvacítky je nutné, aby bylo jednodušší dočasně přerušit bezvízové cestování z některých zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Nově navržený systém bude daleko přísnější než ten dosavadní. Řekl to nizozemský ministr vnitra Klaas Dijkhoff. Nový mechanismus podle něj nabízí lepší možnosti na případné ukončení nebo pozastavení bezvízového styku a zvýraznil tři konkrétní body.

Prvním z nich je možnost vracet žadatele o azyl, dále je to permanentní dohled na to, zda dotyčná země dodržuje podmínky bezvízového cestování do Evropské unie. Poslední položkou je případné rychlé pozastavení bezvízového styku.

S tím musí souhlasit méně členských zemí, a kdyby se země neshodly, může tento krok prosadit i samotná Evropská komise. Nový návrh teď ještě půjde do Evropského parlamentu, který ho musí schválit.

Jednalo se i tom, že by se bezvízový styk otevřel pro Gruzii, Ukrajinu, Kosovo a Turecko. Tyto země prý v každém případě musí splnit podmínky dané EU, a pokud to neudělají, jejich občané nebudou mít možnost do osmadvacítky cestovat bez víz.

To je hodně problematické hlavně v případě Turecka. Bezvízové cestování Turků do Evropy je totiž součástí dohody o omezení migrace. V ní se Turci zavázali brát zpět prakticky všechny migranty, kteří připlují do Řecka.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans | Foto: Reuters

Jenže aby dohoda začala úplně platit, znamená to zrušení víz pro Turky, a to předpokládá, že Ankara splní všechny podmínky.

Jednou z nich je změna zákonů o terorismu, jak řekl první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Pokud to Turecko neudělá, podle pravidel by od Evropy bezvízový styk nemělo dostat.

Pak ale nejspíš padne i vzájemná dohoda o zastavení migrace, díky ní se přitom proud migrantů do Řecka téměř zastavil.

V souvislosti s omezením migrace eurokomisař Avramopulost varoval před tím, že členské země nijak nepomáhají Řecku s Itálií a nepřebírají si od nich migranty. Upozornil také na nutnost spolupráce s Itálií, kam v posledních měsících míří stále větší počet lidí, kteří chtějí v Evropě požádat o azyl.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme