Abdeslam odmítl u prvního výslechu ve Francii mluvit, bude prý vypovídat později

Salah Abdeslam podezřelý z přípravy loňských pařížských atentátů odmítl během prvního výslechu před francouzskými vyšetřujícími soudci vypovídat. Výslech byl proto ukončen, informovala podle agentury AFP pařížská prokuratura. Advokát podezřelého uvedl, že jeho klient bude vypovídat později.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Abdeslam dorazil z věznice Fleury-Mérogis stojící jižně od francouzské metropole k pařížskému soudu v 7:15 v policejním konvoji, na jehož pohyb dohlížel vrtulník.

Ačkoli se podle AFP předpokládalo, že výslech potrvá celý den, zanedlouho byl ukončen kvůli tomu, že šestadvacetiletý Francouz marockého původu odmítl vypovídat.

„Odmítl rovněž sdělit, co jej vede k tomu, že využil práva nevypovídat. Stejně tak nechtěl potvrdit výpovědi, které předtím učinil před policií a před belgickým vyšetřujícím soudcem," dodala v prohlášení prokuratura.

Abdeslamův advokát Frank Berton uvedl, že jeho klient chce vypovídat později a že je potřeba dát mu čas. Problémem podle obhájce může být umístění ve zmíněné věznici, kde je jeho cela 24 hodin denně sledována kamerou. Kvůli tomu prý zadržovaný není v dobrém stavu.

Frank Berton, právník zastupující Salaha Abdeslama | Foto: Reuters

Berton novinářům řekl, že chce na toto téma hovořit s ministrem spravedlnosti.

Abdeslama zadržela belgická policie 18. března v Bruselu, kde čtyři dny poté zabila trojice džihádistů na letišti a v metru 32 lidí. Do Francie byl vydán koncem dubna.

Francouzská prokuratura následně jediného přeživšího z pařížských útoků obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu a z držení výbušnin a zbraní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme