Divoké kachny, škeble, raci i chráněné rostliny. Nová stezka Zelenovskými rybníky se otevře v září

22. květen 2016

Domažlické městské lesy připravují novou naučnou stezku. Návštěvníci Domažlicka tak budou moci poznat krásy přírodního parku Zelenov. Informační tabule jim prozradí, jaká zvířata a rostliny se v místech vyskytují. Hotovo má být v polovině září.

Počátek naučné stezky bude u cyklostezky na Havlovice, lidé se pak vydají lesem směrem na Zelenov kolem vrcholu Dmout. „Stezka bude dlouhá okolo 10 km a bude zahrnovat 12 zastavení. U téměř každé cedule bude lavička, chystáme vybudování altánu s posezením, aby se lidé mohli schovat před deštěm,“ říká Josef Forst z Domažlických městských lesů.

Přírodní park Zelenov je od Domažlic vzdálený 3 km. Místem protéká řeka Zubřina a soustavu tvoří tři rybníky: Zelenov, Radošov a Strakov. „U rybníků se většinou pohybují divoké kachny. Těch je tu hodně, protože jsme tady před několika lety instalovali kachní budky. Když se návštěvníkům poštěstí, můžou tady pozorovat i vyvádění mláďat,“ říká hajný Domažlických městských lesů Miroslav Anderle.

Kromě kachen park ale hostí také některé chráněné druhy živočichů a rostlin. „Tady v Zubřině, která napájí Zelenovské rybníky, se vyskytuje škeble rybniční. Zajímavostí je, že se tady vyskytují dva druhy raků, rak říční a rak kamenáč. Lidé můžou zahlédnout i ledňáčka říčního, který hnízdí ve vymletých březích potoka. Vydra říční je tady stálým návštěvníkem,“ doplňuje Anderle. Ze zákonem chráněných rostlin budou lidé moci v okolí vidět například upolín evropský, mochnu zábělník nebo prstnatce májového.

Okolí Zelenovských rybníků budou moci návštěvníci poznávat za pomocí naučné stezky

Součástí stezky, která bude z větší části přístupná i cyklistům a maminkám s kočárky, bude mobilní aplikace. „Na ceduli bude 16 zvířat a u čtyřech nebo pěti z nich bude QR kód. Po jeho načtení si můžou děti pustit zvuk zvířete, který vydává,“ vysvětluje Forst.

Veškeré práce na nové naučné stezce by měly probíhat v červenci a v srpnu. Její dokončení se plánuje na 15. září.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio