Hamburk bude mít novou dominantu, Labská filharmonie se otevře veřejnosti

Uprostřed hamburského přístavu stojí vysoká budova, jejíž prosklené stěny a modrá střecha připomínají rozbouřenou vodu. Je to Labská filharmonie. Ještě před několika lety to byla skandální stavba. Oproti původním plánům se prodražila o stovky milionů eur a její zprovoznění se odkládalo o roky. Na to se už ale pomalu zapomíná, připravuje se totiž její slavnostní otevření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy založení hamburského přístavu: nová dominanta přístavu Labská filharmonie stále čeká na otevření

Oslavy založení hamburského přístavu: nová dominanta přístavu Labská filharmonie stále čeká na otevření | Foto: Klára Stejskalová

Ještě před rokem bylo z útrob filharmonie slyšet bouchání a vrtání. Jeřáby jsou už pryč, lešení také. Poslední dodělávky, pak zvukové testy.

„Hamburk získá novou tvář. Jak pro Hamburčany, kteří se tam mohou setkávat, zajít na koncert, podívat na přístav, ale také navenek. Labská filharmonie bude něco jako Braniborská brána pro Berlín nebo zámek Neuschwanstein pro Mnichov,“ říká Thorsten Kausch, vedoucí městského marketingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Labská filharmonie v Hamburku se po letech čekání a několikanásobném prodražení definitivně otevře veřejnosti. Více Pavel Polák

Dříve to podle něj bylo těžké propagovat tuto stavbu mezi Hamburčany. Místo plánovaných 230 stála nakonec 800 milionů eur. Teď už je to jiné, zájem o filharmonii roste.

„Počty abonentů rostou, v poslední době se zdvojnásobily. Většina abonentů pochází z Hamburku. Ceny jsou navržené tak, aby mohl na koncert zajít kdokoli. Nejlevnější vstupenka stojí tolik co lístek do kina,“ dodává Kausch.

První slavnostní koncert bude 11. ledna 2017. Ve velkém sále bude sedět více než dva tisíce diváků.

„Na otevření koncertního sálu máme připravený pestrý program. Prozradím, že zazní světová premiéra nového díla skladatele Wolfganga Rihma pro velký orchestr. Všechno ostatní zůstává tajemstvím,“ uvádí generální intendant Labské filharmonie v Hamburku Christoph Lieben-Seutter.

„Zahajovací koncert nebude přenášet jen rozhlas a televize, ale bude přístupný jako stream na internetu. Sledovat ho může kdokoli po celém světě,“ doplňuje.

Ve frontě na nový sál stojí přední světové orchestry. Z Chicaga, New Yorku, Vídně a Berlína.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme