Kapitán plavců Bartůněk pomýšlí na Rio, ale i na vlastní značku

Kapitán české výpravy Petr Bartůněk je na plaveckém mistrovství Evropy v Londýně k ruce hlavně nejmladší generaci. Radit může ale už i těm kolegům, kteří myslí na úspěšný život po sportovní kariéře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bartůněk je kapitánem českých plavců na probíhajícím ME 2016 v Lodnýně.

Petr Bartůněk je kapitánem českých plavců na probíhajícím ME 2016 v Lodnýně. | Foto: Michal Jurman

„Jsem trošku omlácenější ve smyslu, že taková mladá tříska už se stala sirkou,“ hodnotí Bartůněk období od roku 2009, kdy se stal v Praze bronzovým medailistou z juniorského mistrovství Evropy.

Na letošní seniorský šampionát do Londýna už přijel v roli kapitána, který má v popisu práce hlavně zbavovat nervozity mladé a nezkušené plavce.

„Když má člověk nějaké zkušenosti, tak by bylo bláhové si myslet, že je může na někoho přenést nebo naopak, že by o ně vůbec někdo stál. Člověk, který potřebuje pomoct, tak se první brání pomoci,“ nepřeceňuje význam své kapitánské role 25letý odchovanec ústeckého plavání.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Londýně vede české plavce kapitán Petr Bartůněk.

Nyní už druhým rokem působí v brněnské Kometě. V Londýně mu sice nevyšel závod na 100 m prsa, ale na poloviční trati už do semifinále suverénně postoupil.

„Sport je výjimečný v tom, že tam funguje přímá úměra, co do něj vložíš, to ti vyleze na konci. Neexistuje šance, že by byl člověk potivý a všechno dělal na max a na konci skončil špatně. Sport je v tomhle spravedlivý a já jsem jiný aspekt života, kde tohle funguje, nepoznal,“ vysvětluje.

Rozšiřování obzorů se ale muž s přezdívkou Los Bartos rozhodně nebrání. Už teď totiž myslí na život po sportovní kariéře.

Obchodní značka plavce Petra Bartůňka | Foto: Michal Jurman

„Los Bartos je taková moje obchodní značka. Mam ji už registrovanou a do tohohle plamínku bych rád foukal do budoucna,“ naznačuje český prsař své obchodní vize.

Ty jsou ale zatím kromě onoho názvu na bodu nula. Aktuálně chce totiž jít Bartůněk ještě vzorem českým plavcům v ryze sportovní rovině a zabojovat tedy o případnou účast na olympijských hrách v brazilském Riu.

Michal Jurman, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme