Zahraniční komentátoři a hlavně němečtí satirici ostře kritizují Rakušany za hlasování pro Hofera

Volby rakouského prezidenta většinou nemají ambice plnit hlavní titulky světových médií. Ty zítřejší jsou ale jiné. Šanci uspět má totiž kandidát populistické strany Svobodných Norbert Hofer. Svobodní mají blízko ke krajní pravici, a Hofer je hlavním stranickým ideologem. Kdyby se takový politik stal hlavou státu, byla by to celoevropská rarita. Za to, že poslali Hofera do 2. kola voleb, sklidili Rakušané kritiku od řady zahraničních komentátorů. Obzvlášť nemilosrdné ale byly reakce z Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norbert Hofer

Norbert Hofer | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Franz Johann Morgenbesser

„Milí rakouští přátelé, vím, že ze srdce nesnášíte, když se vám velký německý bratr míchá do vašich věcí…,“ začal celkem nevinně svoje rakouské okénko moderátor satirického pořadu německé televize ZDF. A vzápětí přitvrdil.

„Máte z nás Němců komplexy. Nám je přitom vlastně jedno, co v tom vašem maličkém výběhu pro sviště děláte,“ pokračoval, a několik dalších minut si dělal legraci z historicky komplikovaného vztahu mezi maličkým Rakouskem a obrovským Německem i z vysokého vítězství Norberta Hofera v 1. kole voleb v dubnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakušané sklidili od zahraničních komentátorů kritiku za to, že do 2. kola prezidentských voleb poslali Norberta Hofera. Německé reakce zaznamenal Vojtěch Berger.

Stejný pořad angažoval i komika, který si zahrál rozzlobeného Němce, co právě přestal mít rád Rakušany.

„Co kdy vzešlo z Rakouska dobrého? Císařský trhanec? Vždyť je to jenom pokažená palačinka! Vaše lipicány bych si nedal ani do lasagní. A navíc volíte ještě hloupěji než lidé u nás na východě.“

To byla narážka na volební úspěchy populistické Alternativy pro Německo hlavně ve východní části Spolkové republiky.

Televize ZDF ale vyvolala rozruch už o pár dní dřív. Na Facebooku zveřejnila fotomontáž vídeňského řízku ve tvaru hákového kříže. S popiskem - Rakušané volí tak, jak to mají rádi na talíři, hezky dohněda.

Pozadu nezůstala ani další německá veřejnoprávní televize ARD. Ta zase ve svém satirickém pořadu pustila falešné video, kde se otáčí slavné obří kolo ve vídeňském Pratru a má taky tvar hákového kříže.

Ne všichni Rakušané to ale vzali s humorem. Jeden tyrolský student podal na televizi ZDF trestní oznámení.

Rakouské bulvární noviny taky citovaly ohlasy některých čtenářů z Facebooku, podle kterých by ostrá satira mohla Norbertu Hoferovi přinést ještě víc hlasů. A to od těch, kdo ho budou volit německým komikům natruc.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme