Na mistrovství Evropy dochází ke generační obměně českého plavání

Prsařský styl patří k chloubám českého ženského plavání, ale zřejmě dojde k útlumu. I na probíhajícím evropském šampionátu v Londýně je totiž jasné, že českou prsařskou školu čeká v nejbližší době evidentní obměna generací. Mezi nejmladší a nejstarší plavkyní je rozdíl dvanácti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prsařka Martina Moravčíková si přijela do Londýna splnit poslední velkou výzvu sportovní kariéry - postup na OH 2016.

Prsařka Martina Moravčíková si přijela do Londýna splnit poslední velkou výzvu sportovní kariéry - postup na OH 2016. | Foto: Michal Jurman

„Co jsem koukala, tak tady na šampionátu jsem nejstarší prsařka, ale nic si z toho nedělám. Mají smůlu, já ještě do Masters nepůjdu,“ usmívá se devětadvacetiletá dvojnásobná evropská šampionka z roku 2012 Petra Chocová.

Pravdu až tak úplně nemá. I ona už se totiž účastnila domácího šampionátu kategorie Masters, tedy klání plavců nad 25 let. Na probíhajícím evropském šampionátu seniorů tak patří už nejen ona, ale i její prsařská kolegyně Martina Moravčíková k věkově zkušenějším.

„Myslím, že Monča Štěpánová začíná plavat dost slušné časy, takže se to snad brzy srovná,“ věří čerstvá účastnice OH v Riu Moravčíková, že po konci kariéry její i Chocové, bude mít česká prsařská škola opět dobrý výběr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obměna v řadách českého prsařského stylu.

Zmíněná Štěpánová je nyní v Londýně na svém prvním seniorském šampionátu a rozhodně si zde nevede špatně, přestože v průběhu mistrovství dělala ještě maturitní zkoušku.

„Maturovala jsem v pondělí dopoledne ze čtyř předmětů a nakonec jsem měla ze všeho jedničky, takže si tady ze mě dělají srandu, že jsem šprtka. Přijela jsem v pondělí večer a hned v úterý jsem šla na stovku,“ říká Štěpánová, která už se řadí mezi seniorskou elitu.

A právě tuto kategorii by po olympijské sezóně v Riu mohly opustit Chocová a Moravčíková. „Nedokážu si představit, že skončí a nebudu je vídat. Marťa mi tady hrozně pomáhá, protože to jsou moje první závody v dospělých. Je taková moje maminka,“ upozorňuje Štěpánová i na jinou než sportovní roli dvou elitních českých prsařek na letošním šampionátu.

Čerstvá maturantka Monika Štěpánová při premiéře na seniorském ME v Londýně | Foto: Michal Jurman

Ani jedna z nich ještě přesně neurčila konec kariéry, ačkoliv přiznávají, že na něj myslí. Navíc Moravčíková se dokázala tento týden probojovat na OH v brazilském Riu.

Příkladem by mohla být pro české duo prsařek Švédka Therese Alshammarová, která i ve 38 letech dokáže v Londýně držet tempo s konkurencí. Pravděpodobnější ale je, že po evropském šampionátu proběhne obměna českého prsařského stylu.

„Je to něco úžasného, protože v tolika letech tam ani není u nás žádná ženská, která by plavala takhle ohromné časy a byla tak vysoko ve světových tabulkách,“ obdivuje svou kolegyni z motýlkářského stylu česká plavkyně Lucie Svěcená.

Švédka může být svojí nestárnoucí formou příkladem pro dvojici českých prsařek. Pravděpodobnější ale je, že právě probíhající evropský šampionát je svým způsobem odrazovým můstkem pro obměnu českého prsařského stylu. Platí to nejen pro něžné pohlaví, ale částečně i pro dlouhodobě osamoceného vojáka ve vodním poli Petra Bartůňka.

Michal Jurman, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme