Praha kontroluje turistické průvodce. Někteří nemají potřebná oprávnění

Do Prahy přijelo začátkem roku zhruba o desetinu návštěvníků více než loni, hlavní sezona přitom teprve začíná. Rozbíhají se proto i kontroly průvodců. Ne každý, kdo nabízí své služby turistům, má živnostenský list. Město doporučuje při výběru průvodců opatrnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté si prohlížejí Bruncvíka z mostu

Turisté si prohlížejí Bruncvíka z mostu | Foto: Jolana Nováková

„Během hlavní sezony je tady tolik turistů, že se to úplně uhlídat nedá. Vím, že těch lidí je skutečně dost,“ potvrzuje ředitelka Prague City Tourism Nora Dolanská.

A ředitel Asociace průvodců Stanislav Voleman dodává: „Je to samozřejmě nekalá konkurence. Jestliže jeden člověk na trhu musí odvádět daně, platit pojištění a mít vyřízena všechna oprávnění, a druhý ne, tak je to vnímáno velmi kriticky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha kontroluje turistické průvodce. Někteří nemají potřebná oprávnění

Asociace průvodců chce zároveň prosadit jednotnou kvalifikaci pro všechny, kdo provázejí turisty Prahou.

Ideálně by měli skládat zkoušky z jazyků a historie zhruba v rozsahu dnešních nepovinných zkoušek, pořádaných komerčními agenturami nebo Pražskou informační službou.

V současné době musí mít průvodce pouze živnostenský list, takže kvalita služeb se může různit. Asociace bude žádat také jednotné označení průvodců.

Nejvíc průvodců se pravděpodobně koncentruje na území Prahy 1. Loni tam živnostenský odbor provedl 45 kontrol a odhalil dva případy porušení pravidel.

„Osoby, které nabízely průvodcovské služby, neměly živnostenské oprávnění, případně byly na místech, která nejsou vyznačena právě pro nabízení průvodcovských služeb,“ přibližuje mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Zároveň ale přiznává, že na některé falešné průvodce jsou kontroloři krátcí. „Někteří si mezi sebou dávají echo a snaží se upozornit na to, že právě probíhají kontroly,“ vysvětluje.

Pokud přijede do Prahy skupina turistů a shání průvodce, hlavní město doporučuje obrátit se na dispečink v infocentru vedle Staroměstské radnice. Tam by ho měli sehnat do několika hodin.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme