Řecko už migranty tolik neláká. Míří prý hlavně k Brennerskému průsmyku

Plavba z Turecka do Řecka jako relativně dostupný způsob, jak se dostat do Evropské unie, už migranty po uzavření dohody o vracení uprchlíků tolik neláká. Na řecké ostrovy jich nyní denně připlouvá v průměru jen několik desítek. Mezitím tyrolský hejtman Günther Platter vyzval, aby Rakousko zavedlo kontroly v Brennerském průsmyku, přes který se podle něj snaží z Itálie projít stále více běženců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Nehodlám se smířit s neúčinným ujišťováním Itálie o údajných kontrolách, zatímco počet nelegálních přechodů (hranice) roste,“ prohlásil podle agentury APA Platter.

S kritikou se obrátil na rakouského ministra vnitra Wolfganga Sobotku. Ten mu sdělil, že v úterý bude do pohraničí vysláno dalších 80 policistů.

Pokud bude počet nelegálních pokusů o překročení hranic z Itálie do Rakouska nadále vysoký, musí Vídeň podle hejtmana přistoupit k zavedení kontrol v Brennerském průsmyku. Žádné konkrétní údaje o počtech běženců ale nezmínil.

Vídeň před týdnem oznámila, že zavedení hraničních kontrol zatím není potřeba. Itálie odmítá i zpřísnění kontrol v důležitém dopravním uzlu mezi oběma zeměmi.

Migranti na lodi italské pobřežní stráže | Foto: Reuters

Spekuluje se, že trasa z Itálie přes Rakousko by mohla nahradit uzavřenou cestu přes Řecko a Balkán, po níž migranti proudili do bohatých evropských zemí, především do Německa a Švédska.

Ujednání Evropské unie s Ankarou platí od 20. března. Podle něj budou všichni migranti, kteří dorazí do Řecka po tomto datu, automaticky vraceni do Turecka v případě, že neuspějí s případnou žádostí o azyl.

Ještě v březnu připlouvalo na řecké ostrovy v průměru kolem 900 lidí denně, v dubnu už to bylo osmkrát méně – kolem 120 lidí denně. Za posledních 24 hodin dorazilo z Turecka na ostrovy v Egejském moři jen 110 běženců a den předtím pouze dva lidé, uvedla agentura DPA s odvoláním na údaje řeckých úřadů.

Pokles vynikne zejména ve srovnání s únorem, kdy Řecko registrovalo denně kolem dvou tisícovek nových běženců. Podle údajů řecké policie bylo dosud na základě dohody s Tureckem vráceno 441 uprchlíků, dalších 8500 lidí ale stále čeká na řeckých ostrovech na vyřízení žádostí o azyl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme