Hendikepovaný dálkař Rehm si Zlatou tretru užil. Teď chce bojovat o účast na OH mezi zdravými

Fanoušci světové atletiky aplaudovali na 55. ostravské Zlaté tretře hlavně sprinterské legendě Usainu Boltovi, ale pozornost na sebe strhl i Markus Rehm. Německý dálkař, který závodí s protézou na odrazové noze, ovládl svou disciplínu výkonem 813 centimetrů. A po vzoru Jihoafričana Oscara Pistoriuse by se chtěl dostat na letní olympijské hry.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý dálkař Markus Rehm vyhrál v pátek ostravskou Zlatou tretru ve skoku dalekém výkonem 813 centimetrů

Německý dálkař Markus Rehm vyhrál v pátek ostravskou Zlatou tretru ve skoku dalekém výkonem 813 centimetrů | Zdroj: Reuters

„Byl to jeden z kroků do Ria. Ještě uvidím, do jaké soutěže tam nastoupím. Jsem pořád paralympijský atlet a nevím, jestli mě pustí na olympiádu se zdravými. Mám před sebou ještě pár závodů a snad to půjde stejně dobře jako tady a svůj výkon ještě zlepším,“ věří Markus Rehm.

Ten přišel ve čtrnácti letech o část pravé nohy, když se mu dostala do vrtule motorového člunu. Teď, v sedmadvaceti, čeká na čtyřnásobného mistra světa mezi hendikepovanými sportovci další výzva.

„Jsem v kontaktu s Mezinárodní atletickou federací. Spolupracuji s nimi, děláme hodně měření. Na konci května pak bude tisková konference, kde řeknou výsledek. A tam uvidíme, jestli mám výhodu nebo nevýhodu. Doufám, že to dobře dopadne. Je to úžasná šance pro olympijský i paralympijský sport,“ povídal po triumfu na Zlaté tretře atlet, který má pod kolenem amputovanou odrazovou pravou nohu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Start německého dálkaře Markuse Rehma na olympijských hrách v brazilském Riu je zatím nejistý. Rozhodnout má Mezinárodní atletická federace

Přestože by Rehm rád závodil v Riu se zdravými sportovci, silou se tam dostat nechce. V žádném případě prý nepožene svůj případ až k Mezinárodní sportovní arbitráži. Atletikou se chce hlavně bavit, a to se mu také v Ostravě povedlo.

„Byla to skutečně parádní soutěž a lidé i atleti byli opravdu vřelí. Fanoušci mě vítali, už když jsem dorazil před závodem na hotel. Opravdu jsem si tu atmosféru tady užil, byla to zábava,“ povídal rozesmátý Rehm na zaplněném Vítkovickém stadionu.

Menší radost z výkonů německého dálkaře mají jeho soupeři, kteří ale volí spíš diplomatický tón. Světový rekordman v desetiboji Ashton Eaton ho respektuje, ale pokud studie prokážou Rehmovu výhodu, měl by prý Němec závodit s tělesně postiženými.

Podobný názor má i Radek Juška, se 792 centimetry nejlepší zdravý dálkař letošní Zlaté tretry. „Bylo to takový… Abych to neřekl špatně – určitě to nebylo zvláštní. Beru ho jako jednoho z nás dálkařů. Nějak mě to moc neovlivňovalo,“ doplnil Juška, který se s Rehmem střetl v závodě úplně poprvé a nedovolí si tvrdit, jestli má hendikepovaný atlet díky pružné protéze výhodu.

Že ale není všem po chuti Rehmovo snažení, je jasné z některých německých médií, která se nebojí použít termín technologický doping a Rehma s osobním rekordem 840 centimetrů tak čeká směrem k olympijským hrám dost složitá cesta.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme