Tureckým premiérem se stane Binali Yildirim, v zemi chce zavést prezidentský systém

Novým tureckým premiérem se stane Binali Yildirim, současný ministr dopravy a spojů. Byl jediným kandidátem dnešního sjezdu AKP na post předsedy vládnoucí strany, který je v Turecku automaticky i šéfem vlády. Analytici čekají komplikovanější vztahy Turecka s Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Binali Yildirim se stane novým premiérem Turecka

Binali Yildirim se stane novým premiérem Turecka | Zdroj: Reuters

Hlavní kvalifikací šedesátiletého Binaliho Yildirima je naprostá věrnost prezidentu Erdoganovi.

Dokázal to i v dnešním projevu na sjezdu, kde mimo jiné řekl, že prioritou jeho vlády bude změna ústavy a zavedení prezidentského systému, o nějž hlava státu kvůli posílení svých pravomocí dlouhodobě usiluje.

Yildirim v projevu nastínil program své vlády a kromě změn ústavy mluvil i o tom, že jako premiér hodlá pokračovat v boji proti kurdským povstalcům a že si chce s Evropskou unií vyjasnit její postoj k migrační politice.

Evropská unie věří, že dohoda, na základě které Ankara zastavila příliv uprchlíků do Evropy, bude platit i nadále.

Výměnu v čele vlády vyvolala rezignace dosavadního premiéra Ahmeta Davutoglua, který se před dvěma týdny rozhodl pro odchod zejména kvůli neshodám s prezidentem Erdoganem.

Zvolení Yildirima se předem očekávalo, protože byl jediným kandidátem. Nakonec pro něj ruku zvedlo všech 1405 delegátů.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme