Vězeňská práce jako lék na recidivu. Česko se chce učit podle německého vzoru

Pekař, řezník, čalouník, truhlář, automechanik nebo zámečník. Taková zaměstnání nabízí vězňům drážďanské vězení. Trest si tam odpykávají i Češi, je jich tam teď přes 30. Měsíčně si vydělají v přepočtu až 8 tisíc korun. V Česku odsouzení dostávají běžně zhruba polovinu. Vězňům to přitom pomáhá začlenit se do běžného života a za mříže se už nevracet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věznice Oráčov

Věznice Oráčov | Foto: Filip Jandourek

V jedné z nejmodernějších německých věznic v Drážďanech pracují vězni hlavně v rozlehlé podzemní části, kde jsou jednotlivé výrobny. Zaměstnání tam má přes 40 procent odsouzených. Jsou mezi nimi i Češi, kteří si odpykávají tresty třeba za krádeže.

„Jsem tady už 13 let a nemám s Čechy žádné negativní zkušenosti. Pracují tady velmi dobře, jsme s nimi spokojení,“ říká Michael Frenzel, který má na starosti vězně pracující v truhlárně.

Přehrát

00:00 / 00:00

70 procent českých vězňů se za mříže vrátí. Problémy s recidivou, která u nás převyšuje evropský průměr, má pomoct řešit větší zaměstnávání odsouzených. Téma Veroniky Hlaváčové

Měsíčně dostávají 200 až 300 euro, což je v přepočtu kolem 8 tisíc korun. Odsouzení si pak můžou nakupovat v místním obchodě nebo splácet dluhy.

Například za třídění papírového odpadu v ruzyňské nebo pankrácké věznici mají vězni 4 a půl tisíce.

„Je třeba říci, že za celý loňský rok se vězeňské službě dařilo zaměstnat přes 600 vězňů. Za první 4 měsíce tohoto roku jsme našli práci pro 500 vězňů, tady vidíme ten skok. Jsem přesvědčen, že ten progres bude dále pokračovat,“ říká ředitel české Vězeňské služby Petr Dohnal.

„Profese jsou různorodé, žádná není dominantní. Na Mírově nebo v Jiřicích máme například poměrně nové truhlárny. Nábytek prodáváme prakticky do celého světa," dodává.

S vyšší zaměstnaností vězňů počítá i ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO, který připravil desetiletou koncepci českého vězeňství. Ta stojí hlavně na zaměstnanosti a vzdělávání vězňů. Inspirovat se byl právě v Drážďanech.

„Mě zaujal celkový přístup k režimu vězňů. Je tady mnohem svobodnější a ponechává větší odpovědnost vězni za sebe samotného. Fungují tady jednolůžkové cely. Nejvíc mě zaujalo, že si tady sami vaří. A funguje to," vysvětluje Pelikán.

V českých věznicích pracuje přes 45 procent vězňů. Díky praxi a návykům se po propuštění lépe začlení do běžného života. Klesnout by tak mohl počet těch, kteří se do vězení vrátí. Recidiva je teď v Česku na 70 procentech. Cílem ministerstva spravedlnosti je ji snížit na 50 procent.

Vězni - počty meziročně / věznice / vězení | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme