S Nikasem chceme ukázat, že dokážeme bojovat o výhru i bez dopingu, hlásí žokej Stromský

Velký smolař Marek Stromský se nevzdává snu o vítězství ve Velké pardubické. Dvakrát už sice projel cílem nejslavnějšího překážkového dostihu kontinentální Evropy jako šampion, ale pokaždé o zápis do historie kvůli diskvalifikaci přišel. Po loňském zklamání tak ukončil kariéru, ale na přelomu roku své rozhodnutí přehodnotil. Nyní se v sedle Nikase, který v říjnu neprošel dopingovou zkouškou, kvalifikoval na letošní Velkou pardubickou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žokej Marek Stromský s Nikasem

Žokej Marek Stromský s Nikasem | Foto: Jakub Marek | Zdroj: Český rozhlas

Dusot kopyt a křik nadšených dostihových fanoušků. Až nečekaně bouřlivá byla atmosféra během první ze čtyř kvalifikací na říjnovou 126. Velkou pardubickou. A přestože Marek Stromský dojel s Nikasem daleko za nejlepšími, i tak si průjezd cílovou rovinkou na 13. místě užíval a návratu rozhodně nelitoval.

„Prvního dostihu jsem se bál – jak to budu vnímat, ale to byla pohoda. Dvakrát jsem vyhrál a Niklas to přeskákal, takže super. Co dodat, budu se těšit na říjen,“ mluvil Marek Stromský o začátku dostihového odpoledne, kdy vyhrál hned první dva závody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se žokejem Markem Stromským po úspěšné kvalifikaci na letošní Velkou pardubickou mluvil reportér ČRo Jakub Marek

A i když Nikas o vítězství nebojoval, zvládl těžký kurz kvalifikace bez problémů. Navíc jeho žokej ví, že je to tzv. podzimní kůň.

„Skokově to bylo super. Pitomec řekne, že dneska neměl doping, takže nejel. Ale tak to není, on to umí až v tom říjnu, takže jsem rád, že si to zaskákal a že prošel suprově kurzem. Bylo vidět, že koník chce, ale že nemá z čeho. Hlavně, že udělal kvalifikaci a nebudeme muset dělat druhou. Věřím, že se v říjnu zase popereme o vítězství a ukážeme, že to nebylo dopingem, ale dobrým výkonem,“ věří Marek Stromský.

Motivaci má teď prý ještě možná větší, než před dopingovým problémem Nikase.

„Určitě ano, i když jsem říkal, že Velká pro mě už není to, co bývala. Určitě se v ní budeme prát, protože chceme ukázat, že na to Nikas má. Já vím, že na to má a budeme dělat všechno pro to, abychom to obhájili,“ respektive aby duo Stromský s Nikas projelo jako první cílem, ale tentokrát bez následné změny pořadí.

To se totiž Marku Stromskému přihodilo už v roce 2008. S běloušem Amant Grisem totiž nedodrželi přesně kurz dostihu a poté o vítězství také přišli. V říjnu tak bude chtít zkušený žokej protrhnout smůlu a do třetice Velkou pardubickou už skutečně vyhrát.

Jakub Marek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme