Armáda USA zaútočila na vůdce Tálibánu, zřejmě ho zabila

Bezpilotní letouny americké armády v sobotu zaútočily na vůdce afghánského hnutí Tálibán mullu Muhammada Mansúra a zřejmě ho zabily. Zprávy o úspěšnosti této operace, kterou schválil prezident Barack Obama, se ale zatím rozcházejí. Pentagon útoky zaměřené na Mansúra potvrdil, o osudu vůdce Tálibánu ale mluvčí amerického ministerstva obrany Peter Cook odmítl spekulovat do oficiálního ověření. Podle prohlášení vysokého velitele Tálibánu byl Mansúr zabit, vyjádření afghánské vlády nejsou jednoznačná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce afghánského hnutí Taliban mulla Muhammad Mansúr

Vůdce afghánského hnutí Taliban mulla Muhammad Mansúr | Zdroj: Reuters

Vysoký velitel Tálibánu mulla Abdul Rauf agentuře AP řekl, že Mansúr zahynul při americkém náletu „v pohraniční oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem“. Agentura DPA naproti tomu s odvoláním na telefonickou krátkou zprávu Tálibánu uvedla, že hnutí Mansúrovu smrt i útok na jeho osobu popřelo.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v prohlášení vydaném svou kanceláří potvrdil, že americký útok na Mansúra se uskutečnil, nemohl ale potvrdit Mansúrovu smrt. Afghánský premiér Abdulláh Abdulláh nicméně podle agentury AP prohlásil, že Mansúr je "více než pravděpodobně" mrtvý.

Pokud se Mansúrova smrt potvrdí, bude to mít důsledky pro zablokovaná mírová jednání mezi Tálibánem a afghánskou vládou. Mělo by to dopady i na samotný Tálibán, jehož některé soupeřící frakce Mansúra jako nejvyššího vůdce odmítají.

Úder naznačuje posun americké vlády k rozhodným zásahům při řešení situace v Afghánistánu, kde Tálibán kontroluje největší území od roku 2001, kdy jeho vládu svrhla intervence Američanů a jejich spojenců.

„Výsledky útoku stále hodnotíme a více informací poskytneme, až budou k dispozici," oznámil mluvčí Pentagonu Peter Cook. Podle činitele amerického ministerstva zahraničí ale při útoku přišel o život Mansúr a zřejmě i někteří další bojovníci Tálibánu.

Americký činitel agentuře AP řekl, že útok několika dronů na muže, kteří jeli ve vozidle na pákistánské straně hranice, schválil prezident Barack Obama. Útok nastal kolem 12.00 SELČ. Bílý dům oznámil, že USA po útoku informovaly afghánské a pákistánské vedení.

Mulla Mansúr nahradil teprve loni v létě v čele islamistických radikálů mullu Muhammada Umara, jehož utajovanou smrt Tálibán potvrdil loni v červenci až po dvou letech. Mansúr byl předtím Umarovým nejbližším poradcem. Jeho nástup do čela Tálibán ale vyvolal uvnitř organizace rozkol a řada tálibánců přešla ke konkurenčním a extrémnějším organizacím typu Islámský stát.

Pentagon označil Mansúra za "překážku míru a smíření mezi vládou Afghánistánu a Tálibánem".

Tálibán uchvátil v Afghánistánu moc v roce 1996 a zavedl v zemi diktaturu na základě islámského práva šaría. Téměř 15 let po jeho svržení je však v zemi stále kolem 13 tisíc zahraničních vojáků, i když většina z nich se zabývá výcvikem příslušníků domácí armády a policie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme