Mezinárodní den biodiverzity oslavuje rozmanitost přírody. Nejpestřejší je v Brazílii

Den s dnešním datem, tedy 22. května, vyhlásila OSN jako Mezinárodní den biodiverzity, tedy rozmanitosti živočichů i rostlin. Počet druhů se přesně nezná, většinou se uvádí nejméně 2 miliony, popsaných je 1 200 000. Shoda je ale na tom, že by se měly chránit. Ze všech zemí na planetě má největší pestrost fauny a flóry Brazílie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Amazonii pravidelně každý rok kolísá hladina vody o 10 i více metrů

V Amazonii pravidelně každý rok kolísá hladina vody o 10 i více metrů | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Brazílie je obří země. Je v ní zároveň léto a zima, protože ji protíná rovník. Zatímco na jednom místě na jihu všechno namrzlo, na severu bylo skoro 40 stupňů. Víc než polovinu území zabírá Amazonie.

Amazonský deštný prales je domovem desetiny všech známých rostlinných a živočišných druhů na zemi. Jak říká William Magnusson z Úřadu pro výzkum Amazonie, ani se neví, kolik jich skutečně je. „Na tom ale nezáleží. Rozhodnutí o tom, jak chránit přírodu, se musejí dělat i bez toho,“ dodává.

V celé Brazílii je už 325 přírodních parků nebo chráněných oblastí a dalších 660 rezervací je soukromých. V zemi totiž velké pozemky vlastní soukromí vlastníci, ale i oni části svého majetku vymezili jako chráněná území. A ministerstvo životního prostředí jim pomáhá s jejich správou a údržbou.

Většina parků a rezervací je právě v Amazonii. Ale existují i další místa s velkou biodiverzitou, například záplavová oblast Pantanal. Neznamená to ale, že by se v brazilských rezervacích nesměl sebrat ani lísteček.

Podle Adalberta Veríssima z nevládní organizace Imazon nestačí jen zavádět zákazy a omezení. Třeba v Amazonii je podle něj třeba dovolit i ekonomický rozvoj. Ale správně jeho podmínky promyslet.

V brazilských přírodních rezervacích často žijí původní obyvatelé – indiáni. Vláda pro ně vytvořila speciální režim, ve kterém mohou udržitelným způsobem využívat přírodní zdroje.

Mohou tak lovit ryby, kraby, dokonce i kajmany, mohou třeba odebírat latex z kaučukovníků anebo sbírají a prodávají známé paraořechy, které nikde jinde než v pralese nerostou.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme