Hofer, nebo Van der Bellen? Nový rakouský prezident bude znám až v pondělí

Výsledek rakouských prezidentských voleb bude zřejmý až zítra, po sečtení korespondenčních hlasů. Souboj mezi bývalým šéfem strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem a kandidátem Svobodných Norbertem Hoferem je mimořádně vyrovnaný. Podle zatím posledních předběžných výsledků vede těsně Hofer. Ve vítězství prý stále věří oba kandidáti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souboj mezi rakouskými prezidentskými kandidáty Alexanderem Van der Bellenem a Norbertem Hoferem je velmi těsný

Souboj mezi rakouskými prezidentskými kandidáty Alexanderem Van der Bellenem a Norbertem Hoferem je velmi těsný | Zdroj: Reuters

Podle portálu ministerstva vnitra dnes získal Hofer 51,9 procenta hlasů, zatímco jeho rival Van der Bellen obdržel 48,1 procenta hlasů.

Klíčové ale budou korespondenční hlasy, které se budou sčítat až v pondělí. S předběžnými výsledky mohou výrazně zamíchat, protože lístků bylo vydáno přibližně 900 tisíc, což je rekordní množství. Odhaduje se, že korespondenčně nakonec hlasovalo zhruba 700 tisíc voličů.

„Budeme si muset počkat do zítřka,“ potvrdil v rozhovoru pro stanici ORF Hofer, který se během volební kampaně vymezil proti přistěhovalectví, migrantům i Evropské unii.

Hofer podle ministerstva vnitra zvítězil ve všech spolkových zemích s výjimkou Vorarlberska a Vídně. Obecně pak podle portálu kurier.at platí, že Hofer měl podporu ve vesnických oblastech, zatímco Van der Bellen ve městech.

V každém případě bude výsledek pro Rakousko mimořádný. Poprvé od konce druhé světové války se prezidentem nestane nikdo z tradičních politických stran.

K volebním urnám dnes podle odhadů ARGE přišlo 72 procent voličů, což je o 3,5 procentního bodu více než před měsícem v prvním kole, kdy hlasovalo 68,5 procenta voličů.

Agentura DPA označila dnešní druhé a závěrečné kolo prezidentských voleb v Rakousku za infarktové finále a hlasování bez výsledku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme