Výzkumníci z Vysočiny se snaží ochránit brambory před suchem

Brambory na poli ve Valečově na Vysočině nově hlídají čidla, která hlízám v extrémním suchu zajistí dodávku vody. Přímo ke kořenům ji pošle speciální děrovaná hadice skrytá v půdě. Zavlažovací systém v těchto dnech instalují havlíčkobrodští výzkumníci. Chtějí dát zemědělcům návod na lepší výnos i při očekávaném nedostatku deštivých dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havlíčkobrodští výzkumníci instalují závlahy na polích u Valečova

Havlíčkobrodští výzkumníci instalují závlahy na polích u Valečova | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Jedná se o takzvanou kapkovou závlahu, která zajišťuje zavlažování v období sucha. Na rozdíl od ostatních typů závlah jsou hadice aplikovány v půdě. Voda je jimi dopravována na místo určení a z hadic vytéká v určitých bodech po malých množstvích, a proto je závlaha efektivnější než například závlaha postřikem, kdy se voda dostává i mimo kořenovou zónu rostlin,“ vysvětluje výzkumník Pavel Kasal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výzkumníci z Vysočiny instalují k bramborám závlahy s čidly. Reagují tak na loňské sucho

Tato technologie šetrného hospodaření s vodou se běžně využívá v Izraeli. Spouštění závlahy a regulování její intenzity je řízeno automaticky pomocí vlhkostních čidel, která jsou umístěna v půdě. Nejefektivnější je prý využívání dešťové vody.

„Systém závlah je koncipován tak, aby maximálně šetřil vodou. Voda je dodávána přesně jedné každé rostlince v množství, které potřebuje. Oproti plošné závlaze je to o mnoho desítek procent efektivnější,“ říká Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského.

„Sucho pro tu rostlinu může být úplně jiné. Můžeme si myslet, že každý den spadnou tři čtyři milimetry a že povědomost o dešti je, ale rostlina tím nedostatkem vody trpí. Nám o tom řeknou senzory. V tom okamžiku se spustí závlaha, byť my třeba vnímáme, že zas až takové sucho není, protože tráva je třeba ještě zelená,“ upozorňuje.

Výstup pokusu odborníci zhodnotí na podzim, po ukončení vegetace. Sledovat budou výnos. Pokud bude zhruba o předpokládaných 20 procent vyšší, tento způsob závlahy se podle nich vyplatí instalovat.

Havlíčkobrodští výzkumníci instalují závlahy na polích u Valečova | Foto: Hana Mikulincová

Havlíčkobrodští výzkumníci instalují závlahy na polích u Valečova | Foto: Hana Mikulincová

Havlíčkobrodští výzkumníci instalují závlahy na polích u Valečova | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme