Na hrobech carských zajatců se po opravě objevily rudé hvězdy, ruská ambasáda slibuje nápravu

Namísto křížů s malými cedulkami dva žulové náhrobky s rudými hvězdami. Tak nově vypadají dva hroby ruských carských vojáků na hřbitově v Roudnici nad Labem. Před několika měsíci je nechala upravit ruská ambasáda. Řada místních ale poukazovala na to, že rudoarmějské hvězdy na hroby nepatří. Zástupce ambasády po upozornění Českému rozhlasu slíbil, že chybu napraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo křížů rudé hvězdy. Ruské velvyslanectví slibuje nápravu na náhrobcích carských vojáků

Místo křížů rudé hvězdy. Ruské velvyslanectví slibuje nápravu na náhrobcích carských vojáků | Foto: Lucie Valášková

Jména ruských válečných zajatců jsou na hrobech napsána v azbuce.

„Je to Ivan Filimon a Alantin Nagartinov,“ prozrazuje jména vojáků správce hřbitova v Roudnice nad Labem Antonín Richter.

Na náhrobcích jsou umístěny pěticípé červené hvězdy. „To je právě ten důvod, proč za mnou lidé chodili do kanceláře a hlásili mi tuto chybu, že ten symbol nesouhlasí. Až díky nim jsme chybu zjistili a nahlásili,“ upřesňuje Richter.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rudé hvězdy na hrobech carských vojáků v Roudnici nad Labem překvapují mnoho návštěvníků hřbitova. Více od Lucie Valáškové

Pětadvacetiletý Ivan Filimon umřel v roce 1915 v polním lazaretu v Roudnici nad Labem, stejně jako druhý válečný zajatec, kterému bylo 34 let, když v roce 1917 v lazaretu zemřel. O náhrobcích se postupně dovědělo i vedení města.

Podle starosty Vladimíra Urbana z hnutí Společně pro Roudnici nad Labem město dalo velvyslanectví Ruské federace souhlas k opravě hrobů, ale jejich podobu dopředu neznalo.

„Poslali jsme dotaz na ruské velvyslanectví, jestli se nestala chyba. Bohužel se ke mně zatím žádná odpověď nedostala,“ uvedl starosta.

Původní hroby carských vojáků s křížem | Foto: Vladimír a Diana Štruplovi, vets.cz

Místní kronikář Jan Neruda na hvězdy na náhrobcích také upozorňoval jako na chybu:

„Tito vojáci v žádném případě nesloužili v Rudé armádě, která vznikla později, než druhý zemřel. Tato hvězda se původně používala pro rozlišení vojáků moskevské posádky a vojáků vracejících se do Ruska z fronty. Teprve později byla používána jako symbol Rudé armády až od roku, kdy tato armáda po roce 1918 vzniká. Tato hvězda je používána od 20. let 20. století.“

Nová podoba hrobů carských vojáků | Foto: Lucie Valášková

Ruská ambasáda loni v létě kromě těchto náhrobků opravovala i pomník rudoarmějců, který je v Roudnici nad Labem na vedlejším hřbitově. Tam jsou teď náhrobky úplně stejné. To danou chybu vysvětluje, jak potvrdil v písemném vyjádření Valerij Konnov z velvyslanectví Ruské federace.

„Bohužel musím konstatovat, že během provedení rekonstrukčních prací stavební společností došlo k chybě. A tím se na pomnících ruských válečných zajatců z doby první světové války objevily rudé hvězdy.“

Valerij Konnov zároveň dodal, že pomníky budou co nejdřív opraveny. Tak, aby vzhled pomníků odpovídal historickým událostem.

Místo křížů rudé hvězdy. Ruské velvyslanectví slibuje nápravu na náhrobcích carských vojáků | Foto: Lucie Valášková

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme