Temelín větrnými parky nenahradíme, zdůvodňuje nutnost jádra náměstkyně

26. srpen 2016

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce oslovit konkrétní firmy, které by mohly dostavět jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Jestli návrh zpracovaný Výborem pro jadernou energetiku schválí i vláda, měly by se ve hře o tuto zakázku objevit i čínské firmy. Potřebujeme ale vlastně nové jaderné reaktory?

„Nové bloky jaderných elektráren nepotřebujeme, máme i jiné možnosti,“ uvedl v pořadu Pro a proti energetický expert Edvard Sequens ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla.

Sdružení by prý vítalo, kdyby vláda byla stejně aktivní i v podpoře ostatních cílů, které si dala ve státní energetické koncepci, tedy snižování spotřeby a v podpoře obnovitelných zdrojů energií.

„V tomto oboru vidíme v posledních letech stagnaci,“ dodal odborník.

Podle něj by Česku v budoucnu elektřina nechyběla. „V optimalizovaném scénáři energetické koncepce vidím stále drobné vývozy elektřiny.“

„Naše podstatná výhrada vůči státní energetické koncepci je, že stále počítá s rostoucí spotřebou. Jsou k dispozici studie, které umožní spotřebu snížit nebo aspoň stabilizovat,“ vysvětlil Sequens.


Sequens: „Realita dneška je, že všechny sektory na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů stagnují. Stát k tomu přistoupil nekoncepčním stylem ode zdi ke zdi, nejprve velká podpora fotovoltaiky na polích, a rázem zastavení všeho. Není ještě na stole funkční model, aby se rozběhla nějaká nová výstavba obnovitelných zdrojů.“

Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská je přesvědčena, že rozšiřovat jaderné elektrárny Česko potřebuje.


Kovačovská: „Musíme mít možnost nahradit Dukovany, které budou postupně odstavovány, a zároveň víme, že do roku 2040 budeme odstavovat výrobu energie ve výši 27 terrawatthodin. A to nenahradíme obnovitelnými zdroji, to prostě fyzicky nejde. Kdybychom nahrazovali stávající produkci Temelína větrnými parky, potřebovali bychom zhruba 3400 vrtulí o dvou megawattech.“

„Nebavíme se navíc o rozšiřování, ale o zachování stávající výše instalovaného výkonu,“ připomněla úřednice.

Ta také upozornila, že úřad se nevěnuje jen rozvoji jaderné energetiky. „Jádro tvoří jen kolem 10 % mé pracovní aktivity... Jdeme směrem dekarbonizace, odstraňování emisních zdrojů.“

Náměstkyně odhaduje, že bude také v budoucnu docházet k vyšší penetraci využívání elektrické energie, která bude nahrazovat fosilní paliva, například v dopravě nebo teplárenství.

„A jako ministerstvo se sice snažíme co možná nejvíc dávat pozitivní impulsy, zvyšovat osvětovou kampaň ke snížení spotřeby energií, ale řada jiných procesů bude zvyšovat spotřebu elektrické energie na úkor jiných zdrojů,“ konstatovala Lenka Kovačovská.

autoři: ves , oci
Spustit audio