Na Mount Everestu zemřel už třetí horolezec, další dva se pohřešují

Na nejvyšší hoře světa Mount Everestu po květnovém zahájení sezony zahynuli už tři horolezci. Další dva se pohřešují. Úřady zvažují, že kvůli tomu přehodnotí bezpečnostní podmínky. 43letý Ind zahynul při sestupu z nejvyšší hory světa na následky vyčerpání. V pátek zemřel po dosažení vrcholu 35letý Nizozemec, v sobotu pak během sestupu 34letá Australanka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest, severní strana

Mount Everest, severní strana | Foto: stock exchange, Adeh DeSandies

Všichni tři začali mít ve vysoké výšce zdravotní problémy, u jednoho je podezření na infarkt, u dalších výšková nemoc. Další lidé utrpěli při výstupech omrzliny. V tuto chvíli se pohřešují další dva Indové.

Zkušení horolezci tvrdí, že by se měli například pečlivě prověřit lokální společnosti, které výstupy do hor organizují. Často prý kvůli nižším nákladům zjednodušují bezpečnostní standardy a k přípravě cest přistupují laxněji, než by měli.

Na horu se může podle kritiků dostat téměř každý, kdo zaplatí poplatek. Třeba cesta z Nepálu stojí jedenáct tisíc amerických dolarů (asi 260 tisíc korun). Neprověřuje se fyzická zdatnost zájemců ani jejich zdravotní stav.

Letos Nepál vybral za poplatky přes tři miliony dolarů. Agentura Reuters například cituje názory některých horolezců, kteří tvrdí, že z této sumy neinvestoval do bezpečnostních opatření a přípravy horolezců téměř nic.

Nejvyšší hora světa se pro horolezce otevřela po dvouleté přestávce, způsobené loňským zemětřesením a předloňskou lavinou, při které zemřela velká skupina šerpů.

„V posledních dvou letech tu byly velmi špatné podmínky, už kvůli cyklonu Hudhud a také kvůli zemětřesení, které způsobilo obrovskou tragédii. To vše narušilo místní horolezectví. Většina týmů musela odložit své cesty,“ vysvětluje ředitel oddělení nepálského turismu Sudarshan Dhakal.

Květen je pro výstup na Mount Everest nejpříznivějším z celé sezony. S červnem už je vrchol hory zahalený do mlhy, bouří a silného větru.

Od povolení se na horu dostalo už 350 horolezců. Mnohým zkušeným horalům se nelíbí, že se na trasách tvoří doslova fronty lidí, kteří se chtějí posunout výš. Na Mount Everestu zemřelo od roku 1953, kdy poprvé stanuli na vrcholu Tenzing Norgay a Edmund Hillary, více než 200 horolezců.

Nejfrekventovanější trasa na Mount Everest | Foto: ČTK

Pavlína Nečásková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme