Robot z Vysokého Mýta prorazil v USA. Umí sfouknout svíčky jako nikdo

23. květen 2016

Může vám to znít jako sci-fi, ale něco takového skutečně existuje. Po menším hřišti jezdí robot a hasí svíčky. Umí se dostat taky za překážky. Na mezinárodní robotické soutěži RoboRAVE International 2016 ve Spojených státech amerických s ním vyhráli vysokomýtští studenti.

Ovládli dokonce nejprestižnější kategorii Fire Fighting. „Loni jsme skončili čtvrtí, ale letos to vyšlo. Na soutěž jsme se kvalifikovali díky tomu, že jsme vyhráli národní kolo. Že pojedeme, jsme se dozvěděli asi měsíc předtím. Příští rok maturujeme, takže jsme tam letos byli naposledy. Hezky jsme se rozloučili,“ myslí si člen týmu Jiří Diblík.

Hašení není jen tak

Studenti s roboty podle dalšího člena Lukáše Daňka začínali na sledování čáry, kdy jde o převážení míčků. „K hašení jsme se dopracovali postupně, kdy jsme rozvíjeli své zkušenosti a znalosti. Je to o práci, studiu, že se člověk dozví něco nad rámec výuky na gymnáziu, víc z techniky, z regulace pohybu robota a z hledání míst se zvýšenou teplotou.“

Soutěž má podle účastníků celkově vysokou úroveň. Všechno se odehrává v typicky americkém okázalém stylu.

A začátky těchto aktivit? „Když jsme začínali s robotikou, podporovala nás paní profesorka Pecinová na fyziku, která vede kroužek robotiky. Mě taky podporuje táta. Díky němu jsem se hodně naučil. Tohle je tak nejvíc, co jsme mohli za ty roky dosáhnout. Dřív jsme měli spíš smůlu v rozhodujících soutěžních momentech.“

Robot studentů z Vysokého Mýta na soutěži v USA

Dnešní mládež

I když si úspěšní mladí lidé z Vysokého Mýta váží svých rodičů, kteří jsou na ně pyšní, myslí si, že v jejich věku budou jiní: „Díky tomu, jaké máme možnosti, budeme mít mnohem větší nadhled. Dřív se nemohlo tolik cestovat. Jenom díky robotice jsme byli v Rusku, v Americe, ve Francii. Umíme anglicky, což dřív nebylo běžné.“

Ale studenti dobře vědí taky o stinných stránkách doby: „Připadá mi, že všichni někam spěchají. Je taková uspěchaná doba. Lidé jsou hodně líní, dost sedí doma na počítači,“ říká Diblík.

Český rozhlas pokračuje v těchto dnech v projektu Generation What. Pomozte nám vytvořit portrét generace ve věku 18 až 34 let.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.