Brazilská společnost je rozdělena. Protesty by mohly zesílit

Několik míst Brazílie, včetně olympijského Ria de Janeira, zažilo protesty. Na severu, ve městě São Luís, hořely autobusy, do města dokonce dorazí federální garda - stejná, která bude v Riu pomáhat v průběhu her. Protesty proti vládě úřadujícího prezidenta Michela Temera zažilo o víkendu i největší brazilské město São Paulo. Ke vzdoru jsou v Riu připraveni také studenti. Přes 60 škol je obsazeno samotnými žáky, někteří už i okusili slzný plyn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti novému úřadujícímu prezidentovi Brazílie Temerovi se šíří celou zemí

Protesty proti novému úřadujícímu prezidentovi Brazílie Temerovi se šíří celou zemí | Zdroj: Reuters

V severních státech Maranhão a Ceará jsou vzpoury ve věznicích. V hlavním městě prvního státu, v São Luís a okolí, řídily zločinecké organizace protesty, při kterých hořely autobusy. O povolání federální gardy uvažuje i vláda státu Ceará.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Brazílii mluvil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Víkendová akce Kulturní noc v São Paulu se změnila v jasný protest proti nové vládě. V Riu de Janeiru protestovali umělci proti zrušení ministerstva kultury novým úřadujícím prezidentem.

Poslední velké masové protesty se konaly v roce 2013, tehdy se spojilo dohromady několik různých důvodů. Ale před mistrovstvím světa ve fotbale 2014 moc nebyly, a to byl paradoxně fotbalový národ naladěn spíš proti šampionátu.

Teď bude záležet hodně na reakci úřadů na nejrůznější protesty. Asi proto policie zatím v Riu de Janeiru nezasáhla proti studentům, kteří obsadili své školy a gymnázia, kde už učitelé přes dva měsíce stávkují.

Zatím jsou protesty stále spíš rozptýlené, ale může se stát, že pokud úřadující prezident a jeho vláda přijmou nepopulární opatření, spojí se v nějaké mohutnější manifestace.

Rousseffová se nevzdává

Prezident slíbil, že se jeho vláda nedotkne sociálních výdobytků, kterých Brazilci už dosáhli. Jde například o programy jako Rodinná peněženka, což byla vlajková loď sociálních transferů exprezidenta Luly, nebo program na podporu bydlení či programy podpory studentů.

Vláda ovšem musí šetřit, proto už plánuje privatizace některých státních firem. Uvažuje se o přístavech či o letištích, novou infrastrukturu by měly stavět soukromé firmy v rámci koncesí.

Hlavním tématem je ovšem důchodová reforma. Mluví se o minimálním věku odchodu do důchodu, který zatím v Brazílii není pevně stanoven.

Prezidentka Dilma Rousseffová, která byla zatím dočasně odvolána v rámci parlamentního vyšetřování, řekla, že se bude bránit všemi možnými prostředky a mobilizuje své věrné příznivce. Například před domem úřadujícího prezidenta Temera v São Paulu stanují lidé z hnutí bezzemků.

Její plány ovšem trochu narážejí na vyšetřování kauzy korupce kolem polostátní ropné firmy Petrobras. Bývalý ministr za Stranu pracujících José Dirceu už byl odsouzen na 23 let. Na druhé straně jsou do skandálu zapojeny i další strany, zásadním způsobem i politici Temerovy PMDB, ale i dalších stran, které zběhly od Rousseffové k nové koalici.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme